O 10χρονος Πικάσο που ζωγράφισε την εισβολή στην Ουκρανία “αλά Γκερνίκα”. Γιατί τον αποκαλούν “παιδί-θαύμα”

Την άνοιξη του 1937, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, Γερμανοί και Ιταλοί εθελοντές αεροπόροι, συνεργάτες του στρατηγού Φράνκο, βομβάρδισαν την πόλη Γκερνίκα στην Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι αν και ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα.

Την ίδια χρονιά, ο Ισπανός ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο, φιλοτέχνησε τον ομώνυμο πίνακα καταφέρνοντας να μετατρέψει ένα έργο τέχνης σε διεθνές αντιπολεμικό σύμβολο. Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Αντιθέτως, στον πίνακα κυριαρχούν ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά.

Αν και στην αρχή, ο Ισπανός ζωγράφος πειραματίστηκε με το χρώμα, τελικά κατέληξε στο ασπρόμαυρο και τις αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέπνευσε έναν ακόμα καλλιτέχνη. Ο 10χρονος Αντρές Βαλένθια, με έδρα το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, δημιούργησε την “σύγχρονη Γκερνίκα”, την οποία ονόμασε “Εισβολή στην Ουκρανία” (“Invasion of Ukraine).

Στον πίνακα διακρίνεται στην πάνω αριστερή γωνία, ένα μάτι να κλαίει πάνω σε μία ουκρανική σημαία, ενώ στο κέντρο κυριαρχεί ένας απειλητικός στρατιώτης που φορά ρωσικό περιβραχιόνιο.

Η μητέρα του περιέγραψε στο Forbes, “ο Αντρές βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του, όταν παρακολουθούσα τις ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όταν πήγα να δω τι κάνει, τον είδα να ζωγραφίζει έναν μικρό καμβά 12 επί 9 ιντσών με μαρκαδόρο.

Τον ρώτησα τι είναι αυτό που ζωγραφίζει και μου είπε “η εισβολή στην Ουκρανία”. Συγκινήθηκα πολύ“.

Ο νεαρός καλλιτέχνης εξήγησε πως εμπνεύστηκε το έργο του από την “Γκερνίκα” του Πικάσο αλλά επηρεάστηκε και από τους ζωγράφους, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά (Jean-Michel Basquiat), Τζορτζ Κοντό (George Condo), Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dalí) και Αμεντέο Μοντιλιάνι (Amedeo Modigliani).

Εκτός, όμως από τους ιστορικούς καλλιτέχνες, ο 10χρονος Αντρές φαίνεται να έχει εμπνευστεί και από τις στρατιωτικές φιγούρες δράσης “Click N’ Play”, με τις οποίες παίζει, και πιθανώς να συνδέονται με την επιλογή του να εστιάζει στους στρατιώτες και τον πόλεμο. Όπως εξήγησε ο ίδιος στους Forbes, ο πόλεμος και η ιστορία του κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

Όλοι οι πόλεμοι είναι κακοί. Παρακολουθώ ντοκιμαντέρ και μαθαίνω για τους στρατιώτες και τι έκαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πιστεύω ότι η τέχνη αφηγείται ιστορίες και εγώ επέλεξα να πω την ιστορία του ουκρανικού λαού και τι του κάνει η Ρωσία. Η ζωγραφική μου λέει μια ιστορία που δεν μπορεί να ξεχαστεί“.

 

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andres Valencia | ART (@andresvalenciaart)

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εκτυπώσεις του πίνακα “Εισβολή στην Ουκρανία” ξεκίνησαν να πωλούνται στην ιστοσελίδα του “μικρού Πικάσο”, όπως συχνά τον αποκαλούν, και τα έσοδα διατέθηκαν στο Ίδρυμα Klitschko, το οποίο στηρίζει την ουκρανική νεολαία.

Το παιδί – θαύμα

Ο Αντρές Βαλένσια ξεκίνησε να ζωγραφίζει από την ηλικία των 4 ετών.

Τον Δεκέμβριο του 2021 έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης που παρουσίασε τα έργα του στο Art Miami. Στη δημοφιλή έκθεση πούλησε ολόκληρη τη συλλογή 17 πινάκων του μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, σε τιμές που κυμαίνονταν από 5.000 έως 20.000 δολάρια.

Μεταξύ των αγοραστών ήταν ο χρηματιστής και “Λύκος της Wall Street”, Τζόρνταν Μπέλφορτ, η Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο, Μπρουκ Σιλντς, ο Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός, Τσάνινγκ Μάθιου Τέιτουμ και η Κολομβιανή σταρ, Σοφία Βεργκάρα.

Σύμφωνα με τους New York Times, τον Ιούνιο του 2022 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να εκθέσει τα έργα του στη γκαλερί Chase Contemporary του SoHo. Κατάφερε να πουλήσει και τους 35 πίνακές του, σε τιμές που ξεκινούσαν από τα 50.000 δολάρια και έφταναν μέχρι και τα 125.000.

Το έργο του Βαλένθια “Ms. Cube”, πωλήθηκε σε δημοπρασία για περίπου 160.000 δολάρια στον οίκο Phillips de Pury στο Χονγκ Κονγκ.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που πουλάω τους πίνακές μου. Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους γιατί ξέρω ότι πάντα μπορώ να φτιάξω έναν άλλον“, είχε δηλώσει ο μικρός Αντρές στη New York Post και εξήγησε, “ζωγραφίζω λίγο λίγο κάθε μέρα. Δουλεύω για μία ή δύο ώρες καθημερινά. Μετά κάνω κάτι άλλο και επιστρέφω την επόμενη ημέρα, όπου συνεχίζω να προσθέτω στοιχεία στο εκάστοτε έργο“.

Το “παιδί – θαύμα”, όπως συχνά αποκαλείται, έχει κεντρίσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας των εικαστικών και της τέχνης. Θεωρείται από τους νεότερους και πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του και όπως όλα δείχνουν είναι μόνο η αρχή.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andres Valencia | ART (@andresvalenciaart)


Δημοσιεύτηκε

σε

από