Για να μην σας πιάνουν κοροΐδο: Έτσι θα κερδίζετε ευρώ ενώ καίτε ρεύμα – Πόσο πληρώνουμε ανάλογα τον πάροχο

Με το ρεύμα να κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά, οι “ιδιώτες” πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πρόσφεραν αισθητά χαμηλότερες χρεώσεις, εν συγκρίσει με την ΔΕΗ, προκειμένου να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς.

Με την εισαγωγή της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής, ο ανταγωνισμός αρχίζει να λειτουργεί. Οι 300 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να μας κοστίσουν έως και 75 ευρώ, μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης, αλλά και την ενσωμάτωση των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών χρεώσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι χρεώσεις ΥΚΩ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ, που σημαίνει ότι μια κιλοβατώρα, μπορεί να κοστίζει έως και 25 λεπτά.

Ωστόσο, αν ο καταναλωτής ψάξει τα τιμολόγια των παρόχων, θα διαπιστώσει ότι μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό για την συγκεκριμένη κατανάλωση ακόμη και στα 45 ευρώ, κερδίζοντας 30 ολόκληρα ευρώ μηνιαίως, καθώς οι χρεώσεις πλέον των εναλλακτικών παρόχων, έχουν φτάσει να παρουσιάζουν διαφορές ακόμη και 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί, καθώς η κάθε εταιρεία χαράζει πλέον τη δική της πολιτικής έχοντας κατά νου ότι:

1. Τα τιμολόγια προαναγγέλλονται άρα μια πολύ επιθετική κίνηση όσον αφορά στις τιμές μπορεί να προκαλέσει και ζημιές και

2. Ότι το κράτος, σε περίπτωση ανακοίνωσης πολύ υψηλών τιμών, θα μπει στη διαδικασία να πάρει πίσω τα πρόσθετα έσοδα μέσα από μια διαδικασία εκκαθάρισης. Δηλαδή, αν η τιμή χονδρικής του ρεύματος για τον Δεκέμβριο δεν δικαιολογήσει τα έως και 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ανακοινώθηκαν από αρκετούς παρόχους, τότε τα κάποια στιγμή μέσα στο 2023, η διαφορά θα επιστραφεί.

Τι πρέπει να προσέχουν τα νοικοκυριά για το ρεύμα

Οι χαμηλότερες χρεώσεις στην αγορά συνδέονται και με εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, το όφελος εξανεμίζεται. Γι’ αυτό, όσοι θέλουν να είναι διασφαλισμένοι, θα πρέπει να συνδέουν την πληρωμή του λογαριασμού τους με κάποια πάγια εντολή ή με κάποια πιστωτική κάρτα.

Οι χρεώσεις που αναφέρθηκαν -δηλαδή από 15 έως και 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα- αφορούν τις μικρές καταναλώσεις. Αν η κατανάλωση ξεφύγει προς τα πάνω, τότε και η χρέωση είναι διαφορετική.

Τα ακόλουθα παραδείγματα, δείχνουν πως εξελίσσεται η τιμή στο ρεύμα:

1. Για 500 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός μπορεί να διαμορφωθεί από τα 73 ευρώ έως και τα 124 ευρώ. Άρα, μια κιλοβατώρα μπορεί να κοστίζει έως και 0,25 ευρώ

2. Για 1000 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός μπορεί να φτάνει έως και τα 278 ευρώ που σημαίνει ότι η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει έως και 0,28 ευρώ. Μπορεί βέβαια, με την κατάλληλη επιλογή παρόχου, η χρέωση να πέσει ακόμη και στα 170 ευρώ δηλαδή στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως λοιπόν προκύπτει, όσα νοικοκυριά κάνουν μεγάλη κατανάλωση, θα πρέπει να “ψαχτούν”, καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο εμφανίζονται σημαντικές διαφορές από πάροχο σε πάροχο όσον αφορά στις τιμές λιανικής.

 

Νέο τραγούδι από το συγκρότημα CAMERES