Αυτό ήταν το τεστ εγκυμοσύνης στην αρχαία Αίγυπτο

Μια ανακάλυψη χιλιάδων ετών που μπορεί να σταθεί και σήμερα.

Η ανάγκη για μια γυναίκα να μάθει το αν είναι έγκυος, είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, ακόμα και 3500 χρόνια πριν, είτε από άγχος, είτε από απλή περιέργεια, είτε από φόβο, σε κάποιους πολιτισμούς είχαν εφευρεθεί μέθοδοι, ώστε να διαπιστώνεται μια εγκυμοσύνη από το ξεκίνημά της και να μη γίνεται απλά αντιληπτή με τις αλλαγές στο σώμα. Ναι, και τότε ήθελαν να ξέρουν, δεν είναι αυτό κάτι που γεννήθηκε με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ήταν μια ανυπολόγιστη καταστροφή για τον παγκόσμιο πολιτισμό. ΄Ένα τεράστιο κομμάτι της γνώσης και της σοφίας αιώνων, παραδόθηκε στις φλόγες και κανείς δε μπορεί να φανταστεί, πόσο μάλλον να υπολογίσει, που θα είχε φτάσει σήμερα η εξέλιξη του ανθρώπου, αν όλοι εκείνοι οι θησαυροί είχαν σωθεί και οι επόμενες γενιές μπορούσαν να τους μελετήσουν. Κανείς.

Στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ερευνητές μελετούν μεθοδικά πάπυρους εκείνης της εποχής από τη μεγάλη συλλογή ‘’Papyrus Carlsberg’’, που συγκεντρώνεται από το 1932, ανακαλύπτοντας πως κάποια από τη συσσωρευμένη στην Αλεξάνδρεια γνώση, είχε προλάβει να φτάσει σε άλλα σημεία της Αφρικής, στη Μέση Ανατολή και στη Ευρώπη, επηρεάζοντας πολιτισμούς στη γέννησή τους και δίνοντας εφόδια για λαμπρά έργα.

Σε κάποιους από αυτούς, γίνονται αναφορές από το 1400 π.Χ. ακόμα, που κάνουν λόγο για τεστ εγκυμοσύνης στην αρχαία Αίγυπτο. Και πως ήταν αυτό; Όπως σήμερα θα άκουγες για μία συνταγή, ‘’εύκολο και με μόλις 3 υλικά’’. Σακί, κριθάρι και σιτάρι. Κριθάρι στο σακί, σιτάρι σε άλλο σακί και 2 ‘’τεστ ούρων’’ από την ενδιαφερόμενη μέσα σε αυτά. Ύστερα αναμονή. Το αποτέλεσμα έπρεπε να έρθει με τη μορφή βλαστών που ξεφυτρώνουν μέσα από τους σπόρους, στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, ενώ τίποτα δεν θα άλλαζε στην άλλη περίπτωση.

Τώρα, γιατί και κριθάρι και σιτάρι; Έπρεπε να μάθε και το φύλο του παιδιού, οπότε αν ξεπρόβαλλε πρώτα βλαστός στο σιτάρι, ήταν κορίτσι, αν πάλι στο σακί με το κριθάρι γίνονταν η πρώτη παρατήρηση βλάστησης, ένα αγόρι πλησίαζε. Αυτά πίστευαν τότε, αυτά μεταφέρθηκαν στους επόμενους. .

Το 1963, έγιναν έρευνες πάνω σε αυτή τη μέθοδο που έδειξαν πως είναι 70% ακριβής, ένα ποσοστό που με δεδομένη την ηλικία της, είναι συγκλονιστική. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια και στην πρόβλεψη του φύλου, ούτε έχει γίνει κατανοητό το σκεπτικό. Για την εγκυμοσύνη όμως, η σημερινή επιστήμη αποδίδει την παρατήρηση που έγινε τότε, στην ύπαρξη αυξημένων οιστρογόνων στα ούρα της εγκυμονούσας, που επίσπευσαν την ανάπτυξη των σπόρων. Και το ερώτημα τώρα είναι, με ποιο τρόπο οδηγήθηκαν σε μία τέτοια παρατήρηση;

 

Νέο τραγούδι από το συγκρότημα CAMERES

Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: