Παραπληροφόρηση σχετικά με εξαίρεση της Hellenic Train από καταβολή αποζημίωσης αν σκοτωθεί ή τραυματιστεί επιβάτης

Ισχυρισμός:

Η Hellenic Train και ο ΟΣΕ έχουν εξαιρεθεί από το 2019 από την υποχρέωση να καταβάλουν αποζημίωση σε θύματα ή συγγενείς θυμάτων σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ακόμη κι όταν έχουν ευθύνη για αυτό.
Συμπέρασμα:

Η, προβληματικής νομικής εγκυρότητας, εξαίρεση που χορηγήθηκε με έγγραφο της 27-12-2019 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371/2007, αφορούσε την άμεση προκαταβολή αποζημιώσεων για κάλυψη άμεσων αναγκών, ασχέτως ευθύνης. Εξακολουθούν να ισχύουν διατάξεις για την ευθύνη του μεταφορέα γενικά. Δεν έχει αποκλειστεί η δικαστική οδός αξίωσης αποζημίωσης εάν αποδειχθεί ευθύνη εταιρίας. Η ίδια η Hellenic Train ΑΕ εκδήλωσε πρόθεση προκαταβολής αποζημιώσεων.

Μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή των Τεμπών, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ρεπορτάζ και άρθρα ιστοσελίδων όπου αναφέρθηκε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) είχε εξαιρεθεί με Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε το έτος 2019 από την υποχρέωση αποζημίωσης αν κάποιος επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε περίπτωση που η εταιρία έχει ευθύνη. Ωστόσο, η εξαίρεση αφορούσε την προκαταβολή αποζημιώσεων και δεν αποκλείει το δικαίωμα αποζημίωσης εφόσον αποδειχθεί ευθύνη της εταιρίας.

Παραδείγματα: kontranews.gr, ereportaz.gr, pressing.gr, asfalisnet.gr, bankingnews.gr, topontiki.gr, pointmedia.gr, straight.gr, attikanea.info

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε και σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Κυμπιζή στο Kontra Channel, που παρουσίασε το θέμα στην τηλεοπτική εκπομπή “Kontra News 9:30” με τον Γιώργο Μελιγγώνη. Το παρακάτω απόσπασμα έχει αναρτηθεί στο YouTube στις 4 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Τέμπη – Αποκάλυψη: Δεν δικαιούνται αποζημιώσεις τα θύματα από τις ΟΣΕ και Hellenic Train / ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.ellinikahoaxes.gr/2023/03/09/train-disaster-tembi-false-context-about-damage-claims/

Πηγή: ellinikahoaxes.gr


Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: