Ο νέος νόμος «δούλεψε» και το Τμήμα Προστασίας Ζώων της ΕΛΑΣ σχημάτισε 178 δικογραφίες και επέβαλε αντίστοιχα πρόστιμα σε ασυνείδητους που κακοποίησαν ή θανάτωσαν σκυλιά και γάτες
Τα δύο θλιβερά περιστατικά με κακοποίηση ζώων σε Υδρα και Τζια το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ήρθαν να προστεθούν στα δεκάδες συμβάντα που καθημερινά καταγράφει το Τμήμα Προστασίας Ζώων στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για μια υπηρεσία που μετρά μόλις μερικούς μήνες ζωής, όμως από τις 4 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο πενταψήφιος αριθμός 10410, μέχρι και χθες έχει καταγράψει σε ολόκληρη τη χώρα 2.509 καταγγελίες, έχει συλλάβει 10 κακοποιητές, σχημάτισε 178 δικογραφίες για κακοποίηση ζώων και επέβαλε 173 χρηματικά πρόστιμα. Με απλά μαθηματικά, αποδεικνύεται ότι καθημερινά καταγράφονται 12 καταγγελίες σε όλη την επικράτεια από ανάλγητα ανθρωποειδή που κακοποιούν και θανατώνουν ζώα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στην περιοχή της Αττικής έχουν καταγραφεί με διαφορά τα περισσότερα περιστατικά, δηλαδή 1.713. Παράλληλα, από τις 2.509 καταγγελίες οι 2.270 αφορούν κακοποιήσεις σε σκύλους, οι 146 σε γάτες, οι 52 σε ιπποειδή και 41 περιπτώσεις άλλων ζώων.
Το Τμήμα Προστασίας Ζώων λειτουργεί από πέρυσι τον Μάιο με στόχο την καλύτερη εφαρμογή του νόμου αλλά και την καθοδήγηση, την εποπτεία και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται υποθέσεις κακοποίησης ζώων. Επιπλέον, μέσω του πενταψήφιου αριθμού 10410 της ΕΛ.ΑΣ. δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες για άμεση επικοινωνία καθημερινά με το Τμήμα Προστασίας Ζώων του Αρχηγείου προκειμένου να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.
«Η προστασία των ζώων αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για την Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2021-2025 και αντανακλά έως έναν βαθμό με βεβαιότητα το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας μας.
Παράλληλα, δε, συνδέεται και με άλλες εκφάνσεις και μορφές της βίας. Κατά το χρονικό διάστημα από το 2017 έως και το 2020 το φαινόμενο παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση τόσο στην ηπειρωτική χώρα με καταγραφή πλήθους περιστατικών ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων όσο και στις νησιωτικές περιοχές αυτής, όπου καταγγέλλονταν και σημειώνονταν κυρίως περιπτώσεις παστουρώματος ιπποειδών (εργασίας) καθώς και γαϊδουριών. Σταδιακά, από το 2021, με την ψήφιση και έκδοση του Ν. 4830/2021, ο οποίος προσέδωσε στις επαπειλούμενες ποινές κακουργηματικό χαρακτήρα, τα ως άνω περιστατικά άρχισαν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαλειφθεί πλήρως», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.
Το γατάκι της Υδρας
Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής συνέβη ένα αδιανόητο περιστατικό στο όμορφο νησί της Υδρας. Ξαφνικά στα πόδια μιας γυναίκας «έσκασε» ένα γατάκι. Από τη σφοδρή πρόσκρουση το ζωάκι τραυματίστηκε και το πλακόστρωτο γέμισε αίματα. Μαζί με τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου η γυναίκα πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλουν το περιστατικό.
Οπως περιέγραψε η η ιδιοκτήτρια του ισόγειου τουριστικού καταστήματος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το εστιατόριο, δράστης είναι ένας μεσήλικος άνδρας ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στην ταβέρνα μαζί με μια παρέα γυναικών. Πέταξε τη γάτα από ύψος 8 μέτρων και στη συνέχεια τους είδε να γελούν! «Καθόμουν έξω από το μαγαζί όταν αντικρίσαμε τη γάτα να πέφτει από ύψος 8 μέτρων. Η τέντα του καταστήματός μου έκοψε τη φορά της πτώσης, όμως η γάτα τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Το ζώο έπεσε μπροστά σε μια Αθηναία τουρίστρια η οποία πήγε τρέχοντας να δει τι είχε συμβεί.
Τότε ο δράστης γύρισε προς το μέρος της και με θράσος τής είπε: “Εχεις κανένα πρόβλημα; Εγώ την έριξα”. Ο κακοποιητής ήταν με παρέα, γυναίκες και άνδρες οι οποίοι γελούσαν, σύμφωνα με τη μαρτυρία της τουρίστριας». Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει πως η γάτα ανέβηκε στο τραπέζι του δράστη και ακολούθως στο πιάτο του, και εκείνος ασυναίσθητα την έσπρωξε γιατί η γυναίκα του έχει φοβία στις γάτες. Τότε, ήταν που η γάτα «έχασε την ισορροπία της και γκρεμοτσακίστηκε».
Οι αστυνομικοί ήθελαν να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση του ζώου πριν από την ολοκλήρωση της δικογραφίας και την επιβολή προστίμου, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, τα διοικητικά πρόστιμα, σε περίπτωση θανάτωσης ζώου, κυμαίνονται από 30.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ αν το δύστυχο ζώο καταφέρει να επιζήσει μετά την κτηνωδία που έχει υποστεί τα ποσά ορίζονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί εντόπισαν, συνέλαβαν και οδήγησαν στο Τμήμα τον 58χρονο άνδρα, ενώ λίγες ώρες αργότερα κάλεσαν την καταγγέλλουσα για συμπληρωματική κατάθεση. Η μάρτυρας επιβεβαίωσε πως το ζωάκι ήταν σε άσχημη κατάσταση και τραυματισμένο στο πρόσωπο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ.: «Για την πράξη που έλαβε χώρα στις 18.05 της 30ής Απριλίου του 2023 στην Υδρα Αττικής αναφέρεται ότι, σύμφωνα με συμπληρωματική κατάθεση της καταγγέλλουσας, το τραυματισθέν τετράποδο ζώο εντοπίστηκε και εμφαίνεται καλά στην υγεία του. Κατόπιν τούτου, ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας για την Προστασία των Ζώων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Μαργαρίτης Κωστίμπας και στον κατηγορούμενο επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1Α του νόμου 4830/201».
Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα έχοντάς του επιβληθεί το μέγιστο διοικητικό πρόστιμο των 15.000 ευρώ, ενώ το γατάκι με τραύματα στο πρόσωπο βρέθηκε και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του.
Το δεμενο άλογο
Την επομένη του θλιβερού σκηνικού της Υδρας, ανήμερα την Πρωτομαγιά, θλίψη και οργή προκάλεσαν οι εικόνες ενός παστουρωμένου αλόγου που βρέθηκε εξαντλημένο σε μια πλαγιά στην Τζια. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», το άλογο κρεμόταν εξαντλημένο σε μια πλαγιά, με τους διερχόμενους τουρίστες να πιστεύουν πως είχε γίνει κάποιο ατύχημα: «Αλογο παστουρωμένο κρεμάστηκε εξαντλημένο σε μια πλαγιά στην Τζια.
Πολλοί διερχόμενοι οδηγοί, οι περισσότεροι τουρίστες, που ήρθαν στην Ελλάδα του πολιτισμού για διακοπές, νόμιζαν πως τρελάθηκαν. Σε επαρχιακό δρόμο της Κέας είδαν να κρέμεται ένα άλογο από μια πλαγιά. Νόμιζαν οι καημένοι πως έγινε ατύχημα. Πού να φανταστούν πως το κακόμοιρο ζώο του οποίου τα πόδια ήταν δεμένα μεταξύ τους και εκείνο δεμένο σε μια ελιά δίπλα σε μια πλαγιά ψάχνοντας νερό και εξαντλημένο λύγισε και κρεμάστηκε στην πλαγιά. Από θαύμα δεν έσπασε κάτι ή τουλάχιστον αυτό νομίζουμε γιατί είναι σίγουρο πως θα πέθαινε εκεί, κρεμασμένο».
Το χειρότερο όμως ίσως είναι ότι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, όταν οι τουρίστες άρχισαν να φωνάζουν σε βοήθεια, «ήρθε η κάτοχος θυμωμένη με όσους ασχολήθηκαν, έκοψε τα σκοινιά από τη μία πλευρά και άρχισε να το κλωτσάει για να σηκωθεί». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «ο 34χρονος ιδιοκτήτης συνελήφθη στις 20.00 ώρα, μετά από καταγγελία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο Α.Τ. Κέας, περί ώρα 16.11, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών “Ιππόθεσις” με τη μέθοδο της περίδεσης των ποδιών».
Ο κακοποιητής
Η ιστορία του σωματώδους άνδρα με το καπέλο που κατέγραψαν οι κάμερες να ποδοπατά και να σκοτώνει ένα νεογέννητο γατάκι στις 20 του περασμένου Αυγούστου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκάλεσε επί πολλούς μήνες έκρηξη αγανάκτησης. Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση κατάφεραν μετά από εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας επιχείρησης που κατέγραψαν καρέ-καρέ τις κινήσεις του να τον ταυτοποιήσουν και να σχηματίσουν σε βάρος του 39χρονου δολοφόνου του ζώου δικογραφία για θανάτωση ζώου συντροφιάς.
Μάλιστα, το βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας καταστήματος επί της οδού Ερμού στη συμπρωτεύουσα προκαλεί αποστροφή καθώς αποτυπώνει πολύ σκληρές εικόνες. Φαίνεται καθαρά η στιγμή που ο άνδρας με τη χρωματιστή μπλούζα και το καπέλο πλησιάζει το νεογέννητο γατάκι και το ποδοπατά. Μάλιστα, κοιτάει τριγύρω μήπως τον έχει δει κάποιος περαστικός και στη συνέχεια αποχωρεί από το σημείο. Το αδιαμφισβήτητο ψηφιακό τεκμήριο της ενοχής του άνδρα με το καπέλο παραδόθηκε λίγες ημέρες μετά το συμβάν στη Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι», η οποία με τη σειρά της υπέβαλε σχετική καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου, χωρίς να χάσουν χρόνο, κατάφεραν να διαλευκάνουν λίγες ημέρες αργότερα την υπόθεση. «Ηταν πολύ σημαντική η κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία η γυναίκα που εντόπισε νεκρό το γατάκι», τονίζει η εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Νοιάζομαι» Εύη Καλαϊτζίδου.
Serial killer γατών
Αγώνα δρόμου έκαναν οι αστυνομικοί για να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τον 33χρονο serial killer γατών που για πολλές ημέρες τριγυρνούσε στο κέντρο της Αθήνας, τις παγίδευε και τις βασάνιζε μέχρι την τελευταία τους πνοή. Ο δολοφόνος ξεσπούσε τα κτηνώδη του ένστικτα στα τετράποδα και είναι σεσημασμένος για τα ίδια αδικήματα, αφού έχει καταγραφεί στις 5 Φεβρουαρίου από κάμερα στην οδό Ποτιδαίας στον Βοτανικό να δολοφονεί εν ψυχρώ μια γάτα, την οποία είχε τυλίξει σε μια μπλούζα και τη χτυπούσε με λύσσα στο οδόστρωμα. Τρεις ημέρες μετά την κτηνωδία αυτή, μηνύθηκε και πάλι από γυναίκα, γιατί τον είδε μέρα μεσημέρι να κακοποιεί με πέτρα ένα γατί.
Οταν δε του ζήτησε να σταματήσει, την απείλησε. Ο συγκεκριμένος κακούργος και δολοφόνος ζώων είχε συλληφθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο για κακοποίηση ζώου στην οδό Μυκάλης στον Κολωνό, ενώ μέσα σε παράπηγμα όπου κοιμόταν στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν πέντε άψυχα σώματα γατιών, τα οποία προφανώς είχε σκοτώσει με τον ίδιο σαδιστικό τρόπο, κάτι άλλωστε που παραδέχτηκε και στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.: «Σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Πελαγονίας όπου και διέμενε αρκετά βράδια, απέρριπτε τετράποδα μετά τις κακοποιήσεις. Αστυνομικοί του Α.Τ. Κολωνού που μετέβησαν στο σημείο, διαπίστωσαν πως στον χώρο του εγκαταλελειμμένου κτιρίου υπήρχαν κουφάρια τετραπόδων».