Ένα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία αλλά και την απερίγραπτη φυσική ομορφιά του μοναδικού δρυοδάσους των Βαλκανίων μπορεί να εξασφαλίσει κανείς ακολουθώντας μια στενή λωρίδα ασφάλτου η οποία περιβάλει το δάσος της Φολόης.
Άγονη στο μεγαλύτερο τμήμα της, ξερική αλλά και την ίδια στιγμή αγέρωχη και γοητευτική, η Πελοπόννησος δεν μην φημίζεται για την οργιώδη φύση της και τις απέραντες εκτάσεις πρασίνου, ωστόσο, είναι εκείνη η οποία φιλοξενεί ένα από τα πλέον σπάνια και πολύτιμα δάση της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Πρόκειται για το μοναδικό δρυοδάσος που μπορεί να συναντήσει κανείς στα Βαλκάνια, το νοτιότερο του είδους του στην Ευρώπη, και έναν ανέγγιχτο στο πέρασμα του χρόνου φυσικό θησαυρό.
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια βελανιδιές που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό σχηματίζουν ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ελλάδας, το δάσος της Φολόης, καταλαμβάνοντας μια έκταση 42.000 στρεμμάτων.
Κατά την ελληνική μυθολογία εκεί κατοικούσε ο Κένταυρος Φόλος, ο οποίος έχασε άδοξα τη ζωή από δηλητηριώδες βέλος του Ηρακλή. Όχι τυχαία, λοιπόν, το δάσος με τις πανύψηλες βελανιδιές, πολλές από τις οποίες φτάνουν σε ύψος έως και τα 20 μέτρα, ονομάστηκε και σε δάσος των Κενταύρων.
Πέρα από την απερίγραπτη ομορφιά του δάσους της Φολόης, βγαλμένοι από παραμύθι μοιάζουν και οι δρόμοι που το περιβάλουν.
Ένα video μερικών δευτερολέπτων του Παναγιώτη Παπαϊωάννου αποτέλεσε την αφορμή ώστε ολόκληρος ο πλανήτης να υποκλιθεί στη φυσική ομορφιά ενός δάσους, που όμοιό του δύσκολα θα καταφέρει να συναντήσει κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ανάλογα με την εποχή, το δάσος της Φολόης αποκτά μια διαφορετική όψη, πάντοτε γοητευτική για τον επισκέπτη του που θα θελήσει να ανακαλύψει την απέραντη φυσική ομορφιά που κρύβει στην καρδιά του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα και επιβεβαιώνει εκείνους που τοποθετούν το δάσος των Κενταύρων του νομού Ηλείας ανάμεσα στα ομορφότερα της Ευρώπης.
Το δάσος της Φολόης βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μέτρων και σχεδόν 20 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Δίπλα του θα συναντήσει κανείς δύο χωριά, τη Φολόη και το Κούμανι, ενώ σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, στις πλαγιές του Ερυμάνθου, είναι χτισμένη και η Λάμπεια, ίσως το γραφικότερο χωριό του νομού.