Σε 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανήλθαν τα έσοδα του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της AIRDNA
Σε 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανήλθαν τα έσοδα του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της AIRDNA. Ειδικότερα, με βάση την τελευταία μηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά, προκύπτει ότι η ελληνική αγορά κατέγραψε 12,4 εκατ. διανυκτερεύσεις, 8,8% περισσότερες από το 2022 και 27,5% περισσότερες από το 2019.
Με δεδομένο ότι η προσφορά δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε, είναι εμφανές ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο εισπράττουν και περισσότερα έσοδα. Συγκεκριμένα, η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 7% συγκριτικά με το 2022, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας υπολείπεται ακόμη της προσφοράς του 2019.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για το σύνολο του 2023 διαμορφώθηκε σε 193 ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη από το 2022. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ότι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων έχουν «εξαντλήσει» το περιθώριο που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις τιμές που μπορούν να χρεώσουν, καθώς ήδη οι δημοφιλείς προορισμοί της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν και οι ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση κατά τον μήνα Αύγουστο στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 224 ευρώ, αλλά σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα οι τιμές ήταν υψηλότερες σε πολλές περιπτώσεις.
Η AIRDNA ειδικεύεται σε έρευνες για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αντλεί τα στοιχεία της από την Airbnb και την Vrbo. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τα νούμερα που αφορούν την ελληνική αγορά να είναι ακόμη υψηλότερα, προσεγγίζοντας και τα 3 δισ. ευρώ, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κρατήσεις που γίνονται μέσω της πλατφόρμας της Booking, που έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: moneyreview.gr//Νίκος Ρουσάνογλου