Στο επίκεντρο έχει βρεθεί ξανά ο Πάνος Βλάχος, μετά τον πανικό που έχει προκληθεί με το τραγούδι του εναντίον του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη και του Αρη Πορτοσάλτε. Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος έχει δηλώσει πως θα διαφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διασφαλίσει τη ασφάλειά του, καθώς θεωρεί επικίνδυνους τους στίχους του τραγουδιού του.
«Η λογοκρισία στην Τέχνη δεν απαγορεύεται»: Η απάντηση του γραμματέα Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τον Πάνο Βλάχο
Από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με μια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητά επι της ουσίας μια συγγνώμη από τον ηθοποιό. Ο Πάνος Βλάχος με τη σειρά του είχε ανεβάσει και αυτός ένα σχετικό post που έλεγε: «Οι στίχοι και η Τέχνη μου δεν έχουν σκοπό να υποκινήσουν τη βία. Δεν είναι το χιούμορ και η σάτιρα που γεννούν τη βία. Βάλτε με και εμένα μέσα στον σάκο. Ίσως έτσι να έρθουμε πιο κοντά».
Ωστόσο, όταν βρέθηκε μπροστά από την κάμερα του ANT1, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. «Δεν θέλω να πω κάτι σήμερα, να είστε καλά. Μη σας ταλαιπωρώ. Αν έχετε την καλοσύνη να το σεβαστείτε. Μόνο αυτό. Καλό βράδυ και συγγνώμη που περιμένατε εμένα. Να είστε καλά, γεια σας» ειπε ευγενικά ο ηθοποιός στον δημοσιογράφο που τον περίμενε.
Αφροδίτη Μάνου: «Γέλασα πολύ»
Η στιχουργός Αφροδίτη Μάνου, σε δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή «Πρωινό Σουσου», είπε: Νομίζω θα του περάσει και του κύριου Πορτοσάλτε και θα τελειώσει το θέμα εκεί. Όπως και ο Υπουργός δήλωσε ότι δε πρόκειται να κάνει μήνυση, νομίζω το ίδιο θα κάνει και ο κύριος Πορτοσάλτε. Το βρίσκω τεράστια υπερβολή. Είναι σημείο των καιρών. Δεν ξέρω αν είναι θέμα βρασμού ή ωρίμου σκέψεως, αλλά πιστεύω θα επικρατήσει η λογική. Εγώ το στιχάκι αυτό δε το βρήκα καθόλου υπερβολικό και γέλασα κιόλας. Είναι αυτό που λέμε ότι τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό που λέμε πολλοί άνθρωποι για πολλούς άλλους κάθε μέρα. Γέλασα πολύ με την ομοιοκαταληξία βάλτε- Πορτοσάλτε. Ομολογώ ότι γέλασα πολύ με αυτό και καθόλου δεν παρακινήθηκα σε δολοφονική δράση. Καθόλου. Ενα αστείο θεώρησα πως είναι».
Ανδρέας Μικρούτσικος: «Να σας φέρω τα τραγούδια του Πανούση να του κάνουμε μετά θάνατον αγωγές»
Στη «Super Κατερίνα», ο Ανδρέας Μικρούτσικος σχολίασε: «Με τίποτα δεν το πήρα ως προτροπή σε φόνο. Είναι άνω ποταμών, να το παίρνεις και να το ψυρίζεις εκεί. Αν πω σε κάποιον να πέσει στο γκρεμό, σημαίνει ότι είναι προτροπή σε φόνο. Εγώ παίρνω αυτό που του καταμαρτυρούν. Είναι αφελές. Με θεωρούν δηλαδή βλάκα, επειδή είπε “βάλε σ’ έναν σάκο”, προτείνουμε να τον εκτελέσουν; Να το εισπράξουν ως ένα είδος υποτιμητικής κριτικής, όχι απόπειρα για τη ζωή τους. Αν το λέγανε σε εμένα, θα θεωρούσα ότι με κριτικάρει με οξύτατο τρόπο και ότι είναι τοξικός αυτός που με κριτικάρει έτσι. Αλλά να λέω ότι κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα, να πηγαίνω στην αστυνομία και να ζητάω την προστασία μου, θα έπρεπε να είμαι ή παρανοϊκός ή αφελής. Και οι δυο συγκεκριμένοι, ούτε παρανοϊκοί είναι, ούτε αφελείς, αλλά λαϊκίστικα πάνε να αρθρώσουν μια άμυνα. Τραγούδι ξέρετε τι είναι; Να σας φέρω τα τραγούδια του Πανούση να του κάνουμε και μετά θάνατον αγωγές; Θα καταργήσουμε κάθε έννοια ελευθερίας λόγου, θα κατακρίνουμε τους πάντες και τα πάντα. Τρολ είναι κι αυτό. Όχι ότι αυτό είναι προτροπή να τους δολοφονήσουν. Πίστεψες εσύ ακούγοντάς το, ότι προτρέπει να τους δολοφονήσουν;»
Απόστολος Γκλέτσος: «Στο δικαστήριο θα ‘ρθω μάρτυρας»
Μέσα από μία ανάρτηση που έκανε ο Απόστολος Γκλετσος ανέφερε: «Στο δικαστήριο για τον Πάνο Βλάχο, θα ‘ρθω μάρτυρας, Γεωργιάδη και Πορτοσάλτε, και θα φέρω όλα τα στοιχεία παρακίνησης της βίας από εσάς για πόσους και πόσους και πολλά άλλα. Άντε να σας δω πόσο μάγκες είστε. Ραντεβού».
Δανάη Μπάρκα: «Μου βγάζει θυμό για την πολιτική και τους πολιτικούς»
Μέσα από την εκπομπή της, η Δανάη Μπάρκα δήλωσε: «Είμαι ανισόρροπη αν πω ότι το θεωρώ λίγο υπερβολή; Μέχρι αυτό που άκουσα, οκ, δεν είναι ότι λέει σε κανέναν. Μου φάνηκε λίγο υπερβολή. Φυσικά και υπάρχουν όρια στη σάτιρα, αλλά στο συγκεκριμένο… Έχουν γίνει πολύ χειρότερα πράγματα στην κοινωνία μας, και από πολιτικούς και γενικότερα… Εμένα πιο πολύ μου βγάζει θυμό για την πολιτική και τους πολιτικούς» είπε η Δανάη Μπάρκα.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αρης Καβατζίκης. «Εγώ θεωρώ ότι η σάτιρα, είναι σάτιρα. Μου ακούστηκε πολύ σατιρικός ο στίχος. Δε ξέρω αν είμαι αφελής, αλλά εμένα το μυαλό μου δεν πήγε σε δολοφονία. Κατανοώ τον κύριο Γεωργιάδη, σε αυτά που γράφει αλλά δεν πήγε το μυαλό μου εμένα σε δολοφονία. Αφήνω απ’ έξω τον κύριο Πορτοσάλτε γιατί είναι άλλη κατηγορία ο δημοσιογράφος και άλλη ο πολιτικός. Ο κ. Γεωργιάδης, όσο τον έχουμε στο μυαλό μας, έχει ακούσει τα εξ αμάξης, του έχουν πει πάρα πολλά, αυτό εδώ ήταν και σάτιρα. Εμένα το μυαλό μου ακούγοντας τον στίχο και τον τρόπο που τραγούδησε, που μου έκανε σαν ρεμπέτικο, δε μου πήγε το μυαλό σε βιολογική εξόντωση. Το πρώτο άκουσμα εμένα δε μου βγάζει βιαιοπραγία και αφανισμό. Εμένα».
Σωτήρης Τσαφούλιας: «Τα πάντα έχουν όρια, αλλά το θέμα είναι ποιος τα θέτει»
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μιλώντας στις κάμερες, ρωτήθηκε σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού, αλλά τόνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί καθόλου για το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν το έχω παρακολουθήσει, δεν είμαι ενημερωμένος, γιατί σήμερα έτρεχα όλη μέρα με το θέατρο και με ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα το δω και θα ενημερωθώ. Ποτέ δεν έχω κρύψει να τοποθετηθώ πάνω σε θέματα. Τα πάντα έχουν όρια, αλλά το θέμα είναι ποιος τα θέτει τα όρια αυτά».
Τίνα Μεσσαροπούλου: «Νομίζω ότι αδικεί τον εαυτό του»
Ωστόσο, υπήρξαν και αυτοί που κράτησαν ουδέτερη στάση ή σχολίασαν ότι διαφωνούν με τον τρόπο που «απολογήθηκε» ο Πάνος Βλάχος και θεωρούν ότι προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. «Είναι ένα εξαιρετικό παιδί, ένας καταπληκτικός ηθοποιός που κάνει τεράστια επιτυχία. Νομίζω ότι αδικεί τον εαυτό του μέσα από αυτή την τοποθέτηση που δεν έχει κανέναν λόγο» είπε η Τίνα Μεσσαροπούλου. «Καμιά φορά, όταν είσαι τόσο αγαπητό πρόσωπο και έρχεται ο κόσμος στις συναυλίες σου και στις θεατρικές σου παραστάσεις, πρέπει να προσέχεις και τι μπορεί να υπονοηθεί από αυτό που λες» υπογράμμισε η Σταματίνα Τσιμτσιλή.
Λάμπρος Φισφής: «Ακουσε ποτέ κανείς αυτόν το στίχο και γέλασε;»
«Δεν είναι χιούμορ αυτό, σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα, που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό. Συνδέουμε με το χιούμορ πράγματα που δεν είναι χιούμορ και θεωρώ ότι αυτό κάνει κακό στο ίδιο το χιούμορ» σχολίασε ο Λάμπρος Φισφής, όταν βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Φώτη Σεργουλόπουλου.
«Γιατί απ’ όλα αυτά, με τα οποία μπορούμε να συνδέσουμε τον συγκεκριμένο στίχο, τον συνδέουμε με το χιούμορ; Ακουσε ποτέ κανείς αυτόν τον στίχο και γέλασε; Ηταν αστείο; Γέλασε κανείς από κάτω; Αρα δεν ήταν χιούμορ. Τόσο απλά! Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω» πρόσθεσε και κατέληξε: «Φταίμε και εμείς σε αυτό. Πολλές φορές μπορεί να πεις κάτι, να παρεξηγηθεί κάποιος και να πεις: “Έλα μωρέ, πλάκα κάνουμε”. Αμα γέλασε ο κόσμος, τότε είναι αστείο. Εκεί την τραβάω τη γραμμή. Αμα γελάσει ο κόσμος, γέλασε. Τότε, εκεί, έχει μία δόση αστείου. Βέβαια, το συγκεκριμένο βάσει νόμου απαγορεύεται να το κάνουμε».
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Είναι προτροπή σε φόνο»
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος βρέθηκε στην εκπομπή «Αταίριαστοι». «Δεν είναι χιούμορ, είναι προτροπή σε φόνο. Και νομίζω αν αντίστοιχο σύνθημα ακούγοταν για τον κύριο Βλάχο, ο ίδιος και όλοι του οι συνάδελφοι -και σωστά- θα είχαν βγει στους δρόμους και θα μιλούσαν για στοχοποίηση και προτροπή σε βία εναντίον των ηθοποιών. Αυτό θα είχε γίνει για να μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι εντάξει, απλά και μόνο επειδή διαφωνείς με κάποιον πολιτικά – και καλά κάνεις – να τον στοχοποιείς με τρόπο που ο κάθε τρελός, όπως σωστά είπε ο Αδωνις, θα του μπει μια ιδέα και όντως να κάνει πράξη αυτό που του λες με δήθεν χιούμορ. Δεν είναι χιούμορ και πολύ καλά θα κάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Αρης Πορτοσάλτε να κινηθούν νομικά εναντίον του».