Επιστήμονες έφτιαξαν στην πραγματική ζωή τον “ιστό του Spider-Man“!

Μπορεί να σηκώσει 80 φορές το βάρος του!

Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να δημιουργήσει έναν πραγματικό μηχανισμό που πετάει “ιστούς”, εμπνευσμένος από τις εμβληματικές ικανότητες του Spider-Man στα comics και τις ταινίες. Συγκεκριμένα, δημιουργήσαν ένα νέο σύνθετο υλικό με βάση το μετάξι, το οποίο είναι ικανό να σηκώνει αντικείμενα πάνω από 80 φορές το βάρος του και μπορεί να εκτείνεται σε μήκος έως και 12 εκατοστά. Η σχετική επιστημονική μελέτη αναρτήθηκε στο Advanced Functional Materials από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο μηχανισμός εκτόξευσης ιστού που δημιούργησαν βασίζεται σε ένα σύνθετο υλικό που ονομάζεται Αναγεννημένο Ινώδης Μετάξι/Regenerated Silk Fibroin (RSF) σε συνδυασμό με ντοπαμίνη (DA). Αυτό το μοναδικό μείγμα RSF-DA δημιουργεί ίνες υδρογέλης που είναι ταυτόχρονα κολλώδεις και ισχυρές, επιτρέποντας στο μηχανισμό να πετάει αυτές τις ίνες για να κολλήσουν και να σηκώσουν αντικείμενα. Ακριβώς όπως οι ιστοί του Spider-Man!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το RSF-DA λειτουργεί με μοναδικό τρόπο, δανειζόμενο χαρακτηριστικά τόσο από το μετάξι όσο και από την ντοπαμίνη για να δημιουργήσει άμεσα αναπτυσσόμενες και προσαρμοζόμενες ίνες.

Οι δοκιμές που διεξήγαγε η ομάδα δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τη μηχανική αντοχή και τις συγκολλητικές ιδιότητες του υλικού. Υπό εργαστηριακές συνθήκες, οι ίνες πέτυχαν μηχανικές αντοχές έως 107 MPa και συγκολλητικές επιδόσεις έως 280 kPa, καθιστώντας δυνατή την ανάκτηση αντικειμένων με τη χρήση των κολλώδων ινών που εκτοξεύονται από τον συνοδευόμενο εκτοξευτήρα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα σχετικό βίντεο:

 

Φυσικά, η μελέτη αναδεικνύει τις πολλές πιθανές εφαρμογές αυτού του υλικού, από τη βιοϊατρική μηχανική έως και βιομηχανικές χρήσεις. Η δυνατότητα δημιουργίας προσαρμόσιμων κολλητικών ινών που μιμούνται τα νήματα των φυσικών οργανισμών ανοίγει νέες δυνατότητες για το μέλλον της ρομποτικής, των συστημάτων απομακρυσμένης ανάκτησης, ακόμη και για φουτουριστικές wearable συσκευές.


Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: