Θα πληρώνατε 80€ για ένα αναμνηστικό με κονσερβοποιημένο αέρα;

Ένα τενεκεδάκι ζεστού αέρα; Αυτοί οι προορισμοί πουλάνε κυριολεκτικά αέρα στους τουρίστες!

Μπορείτε να βρείτε δοχεία τοπικού αέρα σε δεκάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, από τα ελβετικά βουνά μέχρι το Isle of Mann.

Οι επισκέπτες της λίμνης Κόμο της Ιταλίας μπορεί να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά όταν πρόκειται για αναμνηστικά, αλλά ένα κουτάκι με τοπικό αέρα μάλλον δεν είναι στην κορυφή της λίστας αγορών τους.

Το προϊόν έχει κυκλοφορήσει από μια εταιρεία μάρκετινγκ και ισχυρίζεται ότι περιέχει 21 τοις εκατό οξυγόνο, 0,93 τοις εκατό αργό, 0,04 τοις εκατό διοξείδιο του άνθρακα και ένα μικρό ποσοστό αζώτου και νέον που έχουν παγιδευτεί από την όχθη της λίμνης.

«Σκεφτήκαμε να εγκλωβίσουμε τον αέρα της λίμνης σε ένα βάζο που στη συνέχεια μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Daniele Abagnale από το πρακτορείο που επιμελήθηκε το έργο.

«Το βάζο, μόλις ανοίξει, γίνεται θήκη για στυλό ή βάζο και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο».

Με σχεδόν 10 ευρώ, ο αέρας σε… κονσέρβα μοιάζει με κραυγαλέο κόλπο μάρκετινγκ – και δεν είναι καν πρωτότυπο.

Μπορείτε να βρείτε δοχεία τοπικού αέρα σε δεκάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, από τα ελβετικά βουνά μέχρι το Isle of Mann.

Είναι λοιπόν ένα αστείο που αγοράζουν οι τουρίστες ή έχουν κάποια αξία αυτά τα δείγματα αέρα;

Κι όμως…η τρέλα του κονσερβοποιημένου αέρα ξεκίνησε τον 20ο αιώνα

Η κονσέρβα αέρα είναι στην πραγματικότητα παλιά είδηση ​​στην Ιταλία. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άντρας που ονομαζόταν Τζενάρο Σιαραβόλο εφηύρε το «Aria di Napoli».

Ο Ciaravolo ανακύκλωσε άδεια δοχεία τροφίμων που μοίρασαν τα αμερικανικά στρατεύματα μετά την απελευθέρωση, ισχυριζόμενος ότι τα είχε γεμίσει με τον αέρα της πόλης – και μάλιστα κατάφερε να τα πουλήσει πίσω στους Αμερικανούς.

Αλλά η εφεύρεση του Ciaravolo ήταν μια αιχμηρή κοινωνική δήλωση και μια αλληγορία για το διάσημο ναπολιτάνικο «cazzimma» – την τέχνη του να είσαι πολυμήχανος και να αρκεστείς σε αυτό που έχεις.

Ήταν επίσης πιθανόν μια αναφορά στο εννοιολογικό έργο τέχνης του Marcel Duchamp «Air de Paris» από μερικές δεκαετίες νωρίτερα.

Το 1970, ο εγγονός του Σιαραβόλο συνέχισε το κόλπο αυτό με μια έκθεση στην Μπιενάλε της Βενετίας. Έφερε και επίδειξε τηγανητό αέρα από το Μιλάνο, ομίχλη από την Carnaby Street του Λονδίνου και ιερό αέρα από τη Ρώμη…

Κονσερβοποιημένος αέρας ως αναμνηστικό

Οι περισσότεροι κονσερβοποιημένοι αέρηδες που πωλούνται σήμερα δεν είναι τόσο απλοί…

Ο αέρας των 20 ευρώ από το Isle of Man, ένα νησί στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τη νοσταλγία και ανακουφίζει από το άγχος, ενώ ο αέρας από το Altay στην Κίνα περιγράφεται ως «μεθυστικός». Οι τουρίστες μπορούν ακόμη και να γράφουν στα κουτάκια.

Στη νότια Αγγλία, υπήρχε μια επιχείρηση που πουλούσε μπουκάλια αέρα Κορνουάλης για πάνω από 80 ευρώ που στην πραγματικότητα ήταν από το Ντέβον, μια διαφορετική κομητεία.

Μια εταιρεία με την ονομασία fattrol φτιάχνει μια ελαφρώς πιο απλή εκδοχή. Πωλούν αναμνηστικά από κονσέρβες αέρα από διάφορους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Λας Βέγκας.

 

Η έκδοσή τους στο Τόκιο, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι περιέχει το 10 τοις εκατό από τοποθεσίες όπως το Shibuya Crossing, η ψαραγορά Tsukiji και οι λόφοι Roppongi. Οι παραγωγοί λένε επίσης ότι η συσκευασία μπορεί να αντέξει σε σεισμό 9,0 Ρίχτερ.

Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, η τάση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ηθική της παραγωγής συσκευασιών για ένα ανύπαρκτο προϊόν, προσθέτοντας στον τεράστιο όγκο των φτηνών, πεταμένων μπιχλιμπιδιών που διαφημίζονται στους τουρίστες.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι παίρνετε ένα χαριτωμένο τενεκέ που μπορείτε να τον έχετε ως διακοσμητικό στο σπίτι σας, αλλά τα κουτάκια κακής ποιότητας με τα μη εμπνευσμένα σχέδια αγοράζονται συνήθως μόνο ως ανόητο δώρο χωρίς συναισθηματική αξία.

Ο αέρας σε κονσέρβα αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρύπανση

Υπάρχουν και μερικά λιγότερο έξυπνα παραδείγματα κονσερβοποιημένου αέρα .

Το 2016, η βρετανική εταιρεία Aethaer κυκλοφόρησε μια σειρά από εμπορευματοκιβώτια «γεμάτα» με αέρα από μία από τις πέντε περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς στη χώρα για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα έσοδα από την πώληση των βάζων φέρεται να επενδύονται στη δημιουργία οικονομικών αναπνευστικών μασκών.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιχειρηματίες εμφιαλώνουν συμπιεσμένο καθαρό αέρα από μέρη όπως ο Καναδάς και η Ελβετία και τον πωλούν σε κατοίκους σε περιοχές με υψηλή ρύπανση στην Κίνα και την Ινδία.

Το Vitality, για παράδειγμα, περιέχει αέρα που συλλέγεται από τα Καναδικά Βραχώδη Όρη. Τα δοχεία διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένο καπάκι ψεκασμού και μάσκα και κρατούν περίπου 160 αναπνοές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vitality Moses Lam είπε στο BBC ότι το βλέπει ως το νέο εμφιαλωμένο νερό.

Η ετυμηγορία των επιστημόνων, ωστόσο, είναι ότι ο εμφιαλωμένος αέρας παρέχει λίγα ή καθόλου οφέλη για την υγεία.

Νέο τραγούδι από το συγκρότημα CAMERES