Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ευφραίνει τις καρδιές των πιστών, γιατί η Παναγία είναι το πιο αγαπητό πρόσωπο μετά τον Χριστό.
Αυτή με την καθαρότητα και την ταπείνωση της έγινε η αιτία της ενανθρωπήσεως του Χριστού και επομένως αιτία της σωτηρίας μας.
Της χρωστάμε πολλά. Αυτή έδωσε σάρκα στον Χριστό, αυτή Τον μεγάλωσε ως Μητέρα Του.
Τα κείμενα των αγίων Πατέρων τονίζουν αυτή την προσφορά της Παναγίας. Και πράγματι αποτελεί μεγάλη τιμή το να συλλάβει η Παναγία τον Χριστό εκ Πνεύματος Αγίου, να Τον κυοφορήσει στη μήτρα της, να Τον μεγαλώσει, να χαίρεται για τη δράση Του, να πονέσει κατά την διάρκεια των Παθών και της Σταυρώσεως Του, να χαρεί για την Ανάσταση Του, να Τον δει να αναλαμβάνεταιστους ουρανούς και στο τέλος να Τον δει να έρχεται να παραλάβει την ψυχή της μετά την ένδοξη Κοίμηση της.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέγει ότι, όπως ο βασιλιάς στα ανάκτορα δίνει τα χρήματα στους ανθρώπους δια μέσου του ταμία, δηλ. του ανθρώπου που έχει το ταμείο, έτσι και ο Βασιλεύς Χριστός μοιράζει τα αγαθά δια της Παναγίας..
Γι αυτό λέγει για την Παναγία « ο των ακενώτων θησαυρών ταμίας της διανομής ένεκεν επιτροπεύει», δηλ. η Παναγία επιστατεί κατά τη διανομή των ακένωτων θησαυρών του Θεού.
Έτσι εξηγείται η μεγάλη αγάπη των αγίων προς την Παναγία. Αισθάνθηκαν ότι έλαβαν τα χαρίσματα από τον Χριστό, δια της Θεοτόκου, γι αυτό την παρακαλούσαν διηνεκώς να τους προστατεύει.
Οι άγιοι είχαν προσωπική εμπειρία αυτής της πραγματικότητος, γι αυτό και προσεύχονταν θερμά στην Παναγία. Αισθάνθηκαν ότι έλαβαν τα χαρίσματα από τον Χριστό, δια της Θεοτόκου, γι αυτό την προκαλούσαν διηνεκές να τους προστατεύει.
Οι άγιοι είχαν προσωπική εμπειρία αυτής της πραγματικότητος, γι αυτό και προσεύχονταν θερμά στην Παναγία. Αυτό δείχνουν οι δύο παρακλητικοί κανόνες που ψάλλαμε όλη αυτήν την περίοδο κάθε απόγευμα στους Ιερούς Ναούς, αλλά τους ψάλλουμε και κάθε φορά που έχουμε κάποια ανάγκη.
Αυτό δείχνει η Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία, πού γίνεται κατά την περίοδο της Μ. τεσσαρακοστής, τους οποίους Χαιρετισμούς οι μοναχοί και οι ευσεβείς Χριστιανοί διαβάζουν κάθε βράδυ κατά την Ακολουθία του Αποδείπνου.
Αυτό δείχνουν και όλα τα καταπληκτικά Θεοτοκία και τα τροπάρια τα οποία έχουν συντάξει οι ιεροί υμνογράφοι και τα ψάλλουμε σε όλες τις ακολουθίες. Αυτό δείχνουν οι ιερές εικόνες που παρουσιάζουν διάφορους τύπους, αλλά και τα χιλιάδες προσωνύμια και κοσμητικά επίθετα που δόθηκαν σε αυτήν.
Όλοι οι άγιοι με την θεοτοκοφιλία τους αισθάνονται ότι η Παναγία είναι ο ταμίας της θ. Χάριτος, αφού ο Χριστός δι’ αυτής σκορπά τα αγαθά Του σε αυτούς που τα ζητούν. Γι αυτό ο άγιος Γρηγ.
Ο Παλαμάς την παρακαλεί: « μετάδος ημίν πλουσίως, ω δέσποινα, καν μη χωρώμεν χωρικοτέρους έργασαι». Δηλ. της ζητά να μεταδώσει πλουσίως όλα τα χαρίσματα και τις δωρεές του Χριστού, και αν δεν έχει χώρο να τον κάνει χωρητικότερο για να δεχθεί περισσότερα και μεγαλύτερα αγαθά από τον Χριστό.
Ακένωτος είναι ο πλούτος της Θεότητος του Χριστού και εμείς « εκ του πληρώματος αυτού» ελάβαμε « χάριν αντί χάριτος». Όσοι έλαβαν Αυτόν « έδωκεν αυτοίς εξουσίαν τέκνα Θεού γενέσθαι».
Μεγάλος είναι ο πλούτος της Εκκλησίας που είναι το Σώμα του Χριστού και με τα Μυστήρια και την όλη εκκλησιαστική ζωή πλουτίζουμε πνευματικά. Μεγάλος θησαυρός είναι η Παναγία μας, που την ευλαβούμαστε, την αγαπάμε και την σεβόμαστε.
Γενικά, ο Χριστός με την Μητέρα Του και του φίλους Του, δηλ. τους Αγίους, μας γέμισε με πολύτιμα δώρα, τη Χάρη Του, την αγάπη Του, την σωτηρία μας. Και στην Παναγία που έγινε η αιτία της χαράς οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε πολλές ευκαιρίες να χαιρόμαστε, να διώχνουμε την απελπισία, την απόγνωση και να γεμίζουμε από ελπίδα, χαρά, ειρήνη και φως.
Ας μην αφήνουμε τον εαυτό μας να στενοχωρείται από μικροπράγματα και δευτερεύοντα ζητήματα. Έχουμε μεγάλους πνευματικούς θησαυρούς, μεταξύ των οποίων την Μητέρα του Χριστού, την Παναγία, της οποίας είθε να έχουμε τις πρεσβείες.
ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού». Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Xριστιανοσύνης.
Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου κυριαρχεί η λιτανεία των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.
Και μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι η Παναγία της Τήνου και η Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά.
Καλή Παναγιά
Την πρωταυγουστιά αλλά και όλες τις μέρες, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, λέμε «καλή Παναγιά».