Τα λεμόνια περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, εσπεριδίνης και ρουτίνης όπως επίσης και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών. Αυτά βελτιώνουν την ελαστικότητα των φλεβών και των αρτηριών, προλαμβάνοντας παθήσεις όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, τους κιρσούς, τις αιμορροΐδες και την αρτηριοσκλήρωση.
Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι φυτικές ενώσεις που αποτρέπουν τις lemon 01κυτταρικές βλάβες καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας.
Η φλούδα λεμονιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του D-λιμονένιου και της βιταμίνης C.
Η τακτική πρόσληψη φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών όπως το D-λιμονένιο συνδέεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξα ότι η φλούδα λεμονιού είχε ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τη φλούδα γκρέιπφρουτ ή μανταρινιού.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης ότι το D-λιμονένιο αυξάνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με βλάβες στους ιστούς και την επιτάχυνση της γήρανσης.
Επιπλέον, η βιταμίνη C στη φλούδα λεμονιού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ομοίως προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη του και για ποιο λόγο πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Το διατροφικό όφελος των λεμονιών στην υγεία του ανθρώπου έχει αναγνωριστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους αιώνες, ξεκινώντας με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό να τα χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του σκορβούτου στα μέσα του 18ου αιώνα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C.
Αντικαρκινική δράση
Συνεχίζοντας, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των λεμονιών είναι η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, τα οποία θεωρούνται ασφαλή, μη τοξικά και παρουσιάζουν αντιπολλαπλασιαστικές και άρα αντικαρκινικές δράσεις. Παράλληλα, αιθέρια έλαια που παράγονται από το λεμόνι παρουσιάζουν επίσης δράσεις προστατευτικές έναντι της εμφάνισης καρκίνου, με εντόπιση όπως το δέρμα και το ήπαρ. Οι φυτικές ίνες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε σημαντική συγκέντρωση και στο λεμόνι, λειτουργούν προστατευτικά έναντι των νεοπλασιών του παχέος εντέρου.
Ρύθμιση της χοληστερόλης
Να υπενθυμίσουμε ότι οι φυτικές ίνες διαθέτουν και σημαντικό ρόλο στις καρδιαγγειακές νόσους, ενώ ειδικά οι διαλυτές ίνες στις οποίες είναι πλούσιο το λεμόνι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Ουσίες που περιέχονται στο χυμό λεμονιού, όπως η εσπεριδίνη και διοσμίνη, παρουσιάζεται σε έρευνες ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στη ρύθμιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, τα αιθέρια έλαια του λεμονιού φαίνεται πως δρουν ενάντια στην οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης του αίματος, συμβάλλοντας στην μείωση των επιπέδων της συνολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Αντιμικροβιακή δράση
Πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο χυμό των λεμονιών παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση. Πιο συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από το λεμόνι μπορούν να δράσουν τόσο έναντι των βακτηρίων, των μυκήτων αλλά και τον ιών. Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την ηπατοπροστατευτική δράση των συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων.
Πρόληψη της νεφρολιθίασης
Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα των λεμονιών σε κιτρικό οξύ τα καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμα και στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.
Η θέση του λεμονιού στην κουζίνα
Λεμόνι με αλμυρό
Το λεμόνι θεωρείται ένα από τα βασικά συστατικά στην ελληνική, αλλά και διεθνή κουζίνα. Ο χυμός λεμονιού, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό pH, προσφέρει μια όξινη γεύση και ένα υποκίτρινο χρώμα σε κάθε μαγειρική παρασκευή. Ταιριάζει εξίσου με κρεατικά, πουλερικά αλλά και ψάρια. Προστίθεται εύκολα και στα περισσότερα όσπρια αλλά και λαδερά, βοηθώντας έτσι και στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου που περιέχουν, μέσω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.
Λεμόνι με γλυκό
Το λεμόνι διαθέτει ιδιαίτερη θέση και στη ζαχαροπλαστική. Η πιο γνωστή εκδοχή γλυκού με λεμόνι είναι η lemon pie, που συνδυάζει την όξινη με τη γλυκιά γεύση. Το λεμόνι, λόγω της πηκτίνης που περιέχει, λειτουργεί και ως πυκνωτικό μέσο σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές με φυσικό τρόπο.
Λεμόνι σε ρόφημα
Τέλος, το λεμόνι μπορεί να μας δροσίσει με το χυμό του, όταν αυτός προσφέρεται με προσθήκη ζάχαρης σε μορφή λεμονάδας, με ή χωρίς ανθρακικό. Παράλληλα, ο χυμός λεμονιού συμμετέχει πολύ συχνά σε cocktail, καθώς ταιριάζει με διάφορα ποτά, όπως το τζιν και η βότκα.
Για τσίμπημα από έντομα
Αν σε τσιμπήσει έντομο κι έχεις φαγούρα, τρίψε το σημείο με λεμόνι. Θα ανακουφιστείς άμεσα, καθώς μεταξύ άλλων, έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ενώ μερικές φυτικές ενώσεις από λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να έχουν αντικαρκινική δυναμική, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα λεμόνια μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στους ανθρώπους.
Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Το εκχύλισμα φλούδας λεμονιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C.
Μια μελέτη 15 ημερών που έδωσε σε ψάρια αφυδατωμένη φλούδα λεμονιού έδειξε βελτιωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις.
Επιπλέον, μια ανασκόπηση 82 μελετών διαπίστωσε ότι 1-2 γραμμάρια βιταμίνης C την ημέρα μειώνουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και κατά 14% στα παιδιά.
Η βιταμίνη C συσσωρεύεται επίσης στα φαγοκύτταρα, έναν τύπο κυττάρων που καταστρέφουν τις βλαβερές ενώσεις που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας.
Η φλούδα λεμονιού επίσης μπορεί να έχει αρκετές αντικαρκινικές ιδιότητες
Η τακτική πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου ενώ η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη των μεταλλαγμένων καρκινικών κυττάρων.
Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η ένωση αυτή βοήθησε στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του στομάχου. Ομοίως, μια μελέτη 52 εβδομάδων σε αρουραίους σημείωσε ότι διαφορετικές συγκεντρώσεις D-λιμονένιου ανέστειλαν τον καρκίνο του στομάχου αυξάνοντας το ποσοστό θανάτου των μεταλλαγμένων κυττάρων.
Παρ’ όλα αυτά, η φλούδα λεμονιού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία ή φάρμακο για τον καρκίνο. Απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους.
Με πληροφορείς απο www.mednutrition.gr
ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr