Κάπνισμα: Αυτή είναι η ηλικία που αν το κόψεις είναι σαν να μην κάπνισες ποτέ

Όσες φορές και αν το έχεις ακούσει, ό,τι και αν έχεις διαβάσει και ξέρεις, δυσκολεύεσαι να το πάρεις απόφαση και να κόψεις το κάπνισμα. Για να αποκτήσεις ένα ακόμα κίνητρο, ωστόσο, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που συνεχίζουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη για τη διακοπή καπνίσματος, οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα, πριν από την ηλικία των 35 ετών, έχουν παρόμοια ποσοστά θνησιμότητας σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, με εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ καθόλου.

Η ίδια έρευνα, αποκάλυψε επίσης, ότι όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα σε μεταγενέστερες ηλικίες, εξακολουθούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας ξεπέρασαν εκείνων όσων το έκοψαν, πριν φτάσουν τα 35 τους χρόνια. Για παράδειγμα, πρώην καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα μεταξύ 35 και 44 ετών, εμφάνισαν 21% υψηλότερο ποσοστό θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν υπήρξαν ποτέ τους καπνιστές. Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα μεταξύ 45 και 54 ετών, εμφάνισαν 47% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες από ό,τι οι μη καπνιστές.

«Μεταξύ ανδρών και γυναικών, από διαφορετικές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, το κάπνισμα, συσχετίστηκε με τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε αιτία», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η διακοπή του καπνίσματος, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες, συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στη σχετική υπερβολική θνησιμότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση του καπνίσματος.

Οι επιστημονικοί λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα

Αυτή, είναι η τρίτη μεγάλη μελέτη που υποδηλώνει ότι η ηλικία των 35 ετών, μπορεί να είναι η ιδανική ηλικία για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, ιδιαίτερα για όσους αρχίζουν να καπνίζουν νέοι.

«Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ότι όσο νωρίτερα το κόψει ένας καπνιστής, τόσο το καλύτερο», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, «Ωστόσο, πλέον, μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε σχέση με την ηλικία διακοπής καπνίσματος».

Η νέα μελέτη, περιλάμβανε δεδομένα έρευνας από περισσότερους από 550.000 ενήλικες, ηλικίας 25 και 84 ετών, που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια, από τον Ιανουάριο του 1997, έως τον Δεκέμβριο του 2018. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι σημερινοί καπνιστές, οι πρώην καπνιστές και άτομα που είχαν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους.

Σχεδόν 75.000 από τα άτομα της μελέτης, είχαν πεθάνει μέχρι το τέλος του 2019. Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, οι σημερινοί καπνιστές, εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες, συνολικά, καθώς και υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.

«Αυτά τα αποτελέσματα μας υπενθυμίζουν ότι η μείωση της έντασης του καπνίσματος (τσιγάρα την ημέρα) θα πρέπει να είναι ένας από τους στόχους για τα προγράμματα ελέγχου», τονίζουν οι ερευνητές.

Μερικά ακόμα καλά νέα

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας, είναι ότι, ενώ το ενεργό κάπνισμα συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, η διακοπή του καπνίσματος, συσχετίστηκε με ουσιαστικά αντιστρεπτούς κινδύνους για όλες τις ομάδες.

Συγκεκριμένα, όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 45 ετών, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου έως και 90%. Όσοι το έκοψαν πριν από τα 35, εμφάνισαν κοντινά ποσοστά θνησιμότητας, με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Ομοίως, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, όσο περισσότερος χρόνος είχε περάσει από τότε που ένα άτομο έκοψε το κάπνισμα, τόσο πιο κοντά ήταν το ποσοστό θνησιμότητας ενός ατόμου που δεν καπνίζει ποτέ.

Οι ερευνητές, τονίζουν ότι το να έχουν μια συγκεκριμένη «προθεσμία» μέχρι τα 35 έτη, θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά κίνητρο για τους νεαρούς καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο.

«Χωρίς έναν ρεαλιστικό στόχο, είναι πιο εύκολο για τους καπνιστές να εγκαταλείψουν μια προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο, παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα για να τεθεί ένας πραγματικός στόχος για τη διακοπής του καπνίσματος, πριν από την ηλικία των 35 ετών» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά για να κόψεις το κάπνισμα, ακόμα και αν έχεις ξεπεράσει τα 35. Όπως υποδηλώνει η και η συγκεκριμένη μελέτη, η διακοπή καπνίσματος ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και όχι τόσο δραματικά, εξακολουθεί να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

Νέο τραγούδι από το συγκρότημα CAMERES

Δημοσιεύτηκε

σε

,

από

Ετικέτες: