Ακόμα κι αν αγαπάτε το καλοκαίρι, τα κουνούπια είναι ένα από τα έντομα που θα προτιμούσατε να μην υπήρχαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πώς μπορούμε ωστόσο να αποφύγουμε το τσιμπημά τους; Ένας ειδικός κάνει crash test στις ουσίες που είτε απωθούν είτε ελκύουν τα κουνούπια
Όλοι γνωρίζουμε άτομα που υποφέρουν το καλοκαίρι από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και άλλα που δεν τους αγγίζουν καν. Σε αυτή τη διαφορά, βασικό ρόλο παίζει η αίσθηση της όσφρησης των εντόμων, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι πιο θελκτικοί σε σύγκριση με κάποιους άλλους.
Έχοντας αυτό ως δεδομένο, θα μπορούσαν τα αρώματα να αλλάξουν τη μυρωδιά μας και να μην τραβάμε σαν μαγνήτης τα κουνούπια; Η Maisie Vollans, Υποψήφια διδάκτωρ για την Οικολογία των κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απαριθμεί τις μυρωδιές που αποδεδειγμένα λειτουργούν υπέρ ή κατά μας.
Σαπούνι
Τα σαπούνια επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματος, ωστόσο τελικά ακόμα και η χρήση του ίδιου σαπουνιού οδηγεί σε διαφορετικές μυρωδιές. Σύμφωνα με μια μελέτη , τα διαφορετικά σαπούνια έπαιζαν ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών, καθώς συγκεκριμένες μάρκες έλκυαν περισσότερο τα κουνούπια από άλλες.
Μπανάνες
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι, για ορισμένους ανθρώπους, τα κουνούπια προσελκύονταν περισσότερο από τη μυρωδιά των χεριών τους, αφού είχαν φάει μπανάνα. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο δεν ισχύει για όλα τα φρούτα, αφού το πείραμα με τα σταφύλια δεν αποκάλυψε καμία διαφορά στην έλξη των κουνουπιών.
Μπύρα
Μια διαφορετική μελέτη κατέγραψε πόσο ελκυστικά έβρισκαν τα κουνούπια τους ανθρώπους πριν και μετά την κατανάλωση μπύρας ή νερού. Διαπιστώθηκε ότι μετά την κατανάλωση μπύρας, η μυρωδιά του σώματος των εθελοντών ήταν πιο ελκυστική για τα κουνούπια. Αντίθετα, όσοι ήπιαν νερό, δεν ήταν το ίδιο ελκυστικοί για τα κουνούπια.
Αποσμητικό
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature συμπέρανε ότι μια ένωση των αποσμητικών (isopropyl tetradecanoate) απωθεί τα κουνούπια εμποδίζοντάς τα να προσγειωθούν στην επιφάνεια που είναι καλυμμένη με το αποσμητικό. Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 56% στον αριθμό των κουνουπιών. Εκτός αυτού, μια άλλη μελέτη δημοσιευμένη στο Nature διαπίστωσε ότι τα κουνούπια έλκονται από τον ιδρώτα.
Σκόρδο και βιταμίνη Β
Σε μια μελέτη του 2005, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε κουνούπια μετά την κατανάλωση σκόρδου ή εικονικού φαρμάκου. Ο αριθμός των τσιμπημάτων κουνουπιών, μαζί με άλλες μετρήσεις, καταγράφηκε και τα αποτελέσματα δεν παρείχαν καμία απόδειξη ότι το σκόρδο απωθεί τα κουνούπια. Αντίστοιχα, μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Β στην απώθηση των κουνουπιών.
Απωθητικό διαιθυλοτολουαμίδιο
Το πιο κοινό δραστικό συστατικό στα εντομοαπωθητικά (το Deet ή διαιθυλοτολουαμίδιο), δεν έχει πολύ ευχάριστο άρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυμνό δέρμα και προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών, σε σύγκριση με άλλα εντομοαπωθητικά.
Εντομοαπωθητικά στα ρούχα
Εάν δε θέλετε την άμεση επαφή του εντομοαπωθητικού στο δέρμα σας, θα μπορούσατε να ψεκάσετε τα ρούχα σας, για παράδειγμα με την ουσία περμεθρίνη. Έτσι, μπορείτε αποτελεσματικά να αποτρέψετε τα τσιμπήματα.
Τέλος, επισημαίνεται πως, εάν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω στρατηγικές αλλά ακόμα δέχεστε αμέτρητα τσιμπήματα, ενδεχομένως να εμπλέκονται τα γονίδιά σας, καθώς επηρεάζουν κι αυτά τη μυρωδιά σας και το πόσο ελκύετε τα κουνούπια.