Η trap σκηνή στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μεγάλο απόηχο, τόσο μουσικά, όσο και αισθητικά, με τους άνδρες trapers, να υιοθετούν μαζικά, ένα πολύ συγκεκριμένο και ξεχωριστό στυλ.
Αυτό το μουσικό ιδίωμα, που γνωρίζει μαζική απήχηση στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, τραβάει σίγουρα την προσοχή γονιών και ειδικών, έτοιμων για διδασκαλία και εκ βαθέως κοινωνικές αναλύσεις.
Ωστόσο, ίσως αυτό που πραγματικά έχει νόημα και χρήζει μιας πιο σοβαρής αντιμετώπισης, είναι η νέα αισθητική που επικρατεί ανάμεσα στα κορίτσια της γενιάς gen- z (τέλη 90 – 10ς). Αυτή της σλατίνας.
Η λέξη σλατίνα συνδέεται με τον τράπερ Thug Slime και αφορά τα κορίτσια που τον θαυμάζουν και τον ακολουθούν. Ετυμολογικά βγαίνει από το ακρωνύμιο SLAT, το οποίο μεταφράζεται στην φράση, «slime love all time».
Το δεύτερο συνθετικό της λέξης οφείλεται στο ότι οι κοπέλες αυτές μοιάζουν με «Λατίνες», έχουν δηλαδή πλούσιο στήθος και οπίσθια. Τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας αισθητικής μοιάζουν πολύ με εκείνα της οικογένειας Kardashian και της Cardi B.
Μεγάλα πολύχρωμα μεγάλα νύχια, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ντύσιμο, έντονες καμπύλες και πλαστικές επεμβάσεις σε χείλη, στήθος, γλουτούς και ζυγωματικά.
Προς αποφυγή να ακουστούμε οπισθοδρομικοί, οφείλουμε να αναφέρουμε εδώ, ότι αυτή η νέα τάση, ακολουθεί αντίστοιχες αισθητικές που υιοθετεί η γενιά των gen-zeders, όπως το Y2K και η αισθητική new money.
Ωστόσο, ίσως το βασικότερο ζήτημα που ανακύπτει από αυτό το στυλ και που συζητιέται ιδιαίτερα έντονα, είναι οι αιχμές που αφήνει για σεξιστικές συμπεριφορές. Εν τέλει πόσο ανώδυνες και πόσο αστείες είναι αυτές οι ξεκάθαρα σεξιστικές τάσεις που έχουν προστεθεί στην ζωή των έφηβων κοριτσιών;
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που το πρότυπο ομορφιάς δεν προέρχεται από τις πασαρέλες, την Μόδα και τους σχεδιαστές, οι οποίοι έχουν ήδη μια δουλεμένη αισθητική. Το νέο πρότυπο ομορφιάς εντοπίζεται στο πορνό.
Ουσιαστικά το φαινόμενο σλατίνα, αποδεικνύει πώς η Kardashian και το πορνό – ομόριζες έννοιες, μιας και η Kim Kardashian έγινε γνωστή μέσω του sex tape της – κατέκτησαν την μαζική κουλτούρα. Κατόρθωσαν δηλαδή να εισχωρήσουν στην καθημερινότητα ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το πορνό και δεν παρακολουθούν πoρνo.
Η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων, όλων των ηλικιών, στο πορνό, εξαιτίας της διάδοσης του διαδικτύου, έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό που κατόρθωσε να αλλάξει την αισθητική του.
Την έκταση αυτού μπορούμε να την αντιληφθούμε αν κοιτάξουμε την μελέτη του Paul J. Wright, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, που καταδεικνύει ότι το 80% των εφήβων στις ΗΠΑ παρακολουθούν πορνό περιεχόμενο, ενώ μάλιστα πολλοί ξεκινούν από τα 10 τους μόλις χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι η αισθητική του πορνό εισχωρεί στην ζωή μας και κανονικοποιείται από πολύ νωρίς. Και επειδή το πορνό ποτέ δεν φημιζόταν για την αισθητική του, το ίδιο συμβαίνει και με τις σλατίνες. Στον κόσμο του πορνό όλα είναι υπερβολικά, τα σημεία του σώματος, οι γλουτοί, τα χείλη. Ο λόγος είναι ότι το πορνό έχει φτιαχτεί για συγκεκριμένο λόγο, να ξυπνήσει ένστικτα.
Για την άμεση σύνδεση του πορνό και του στυλ της σλατίνας, μίλησε η ψυχολόγος και sex coach, Ειρήνη Χειρδάρη, μέσω ενός βίντεο της στο TikTok. «Αυτό το πράγμα δίνει πολλά λανθασμένα μηνύματα για την σεξουαλικότητα.
Η σλατίνα, είναι έτσι φτιαγμένη για να εξυπηρετήσει την αντρική σεξουαλικότητα. Το πορνό λεει στο αγόρι ότι πρέπει να είναι βίαιο, κυριαρχικό, να αποδείξει την σεξουαλικόττητα του, να βλέπει τις γυναίκες σαν αντικείμενα, όπως ακριβώς κάνει και η τραπ μουσική.»
Η νέα γενιά σήμερα και κυρίως τα κορίτσια προσπαθούν να χωρέσουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το νέο πρότυπο.
Φουσκώνουν τα χείλη τους, βάζουν στήθη από πολύ μικρές ηλικίες, για να μεταμορφωθούν σε σλατίνες. Στην πραγματικότητα όμως η αξία τους δεν εξισώνεται με το sexiness και την αισθητική του πορνό.
Προτείνουμε να δούμε αυτή την νέα τάση ως απλά ένα σημείο των καιρών, που σίγουρα θα είναι περαστικό. Καθώς ανεξάρτητα από τις ισχύουσες τάσεις, η δυναμικότητα της γυναίκας και ο σεβασμός προς αυτήν πρέπει να υπάρχει και να διδάσκεται, ανεξάρτητα από το στυλ της, όποιο και αν είναι αυτό.