Site icon Είμαστε Str8 τι να κάνουμε!

Συναγερμός από τους ειδικούς για τα κλιματιστικά στον καύσωνα: Η ασφαλής θερμοκρασία που πρέπει να το ρυθμίζετε

Κλιματιστικό: Ποιες οι οδηγίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη χώρα μας έχει χτυπήσησει ο καύσωνας «Κλέων» ο οποίος έχει φτάνει στη χώρα μας και πολλοί θα αναζητήσουν δροσιά μέσα στα σπίτια τους, κάτω από τη δροσιά του κλιματιστικού.  Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για σωστή χρήση των κλιματιστικών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συστήνει μια σειρά από μέτρα στους καταναλωτές για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας.

«Καλός είναι να κάνουμε κάποια συντήρηση πριν αρχίσει η θερινή περίοδος», τόνισε ο Βαγγέλης Πάνος, ενεργειακός επιθεωρητής, στον ΑΝΤ1 Όπως εξηγούν επαγγελματίες, είναι καλό μία φορά τον μήνα ή δύο εφόσον το κλιματιστικό δουλεύει καθημερινά για ώρες, να αφαιρείται το φίλτρο και να πλένεται.

«Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός όταν βάζουμε τα κλιματιστικά να δουλεύουν», τονίζουν επίσης οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνθήκες καύσωνα, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Παράλληλα, λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.

Τέλος, κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Τι αποφεύγουμε στον καύσωνα

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.

Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

«Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών», τονίζει το υπουργείο.

Exit mobile version