Στις 21 Ιανουαρίου 1950 πεθαίνει ένας από τους επιδραστικότερους και πιο αγαπημένους συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Ο George Orwell ήταν σίγουρα μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας της λογοτεχνίας, αλλά και μια από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις συγγραφέων.
Ας μάθουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του…
1. Το όνομα με το οποίο υπογράφει αποτελεί λογοτεχνικό ψευδώνυμο.
Στις 25 Ιουνίου 1903 γεννιέται στην Βρετανοκρατούμενη Ινδία ο Eric Arthur Blair. Ένα παιδί με πολλαπλές καλλιτεχνικές ανησυχίες και έναν πολύ ιδιαίτερα αντιδραστικό χαρακτήρα. Το γνωστό σε όλους μας όνομα George Orwell ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί για να υπογράφει τα έργα του. Το όνομα Orwell το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Orwell στην ανατολική Αγγλία.
2. Μισούσε το σχολείο
Ίσως μοιάζει περίεργο, αν σκεφτούμε ότι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών μπορεί να απεχθανόταν το σχολείο, κι όμως είναι αλήθεια. Μάλιστα έγραψε ένα άρθρο, όσο φοιτούσε στο αρρένων κολλέγιο St Cyprian, στο οποίο περιέγραφε με γλαφυρότητα τις άθλιες εμπειρίες του, αποκαλώντας τις σχολικές αρχές “τρομακτικά και παντοδύναμα τέρατα”. Από ένα από τα επόμενα σχολεία του αποβλήθηκε, αφού αποφάσισε να στείλει κάρτα ευχών για τα γενέθλια του τοπικού επιθεωρητή, συμπεριλαμβάνοντας μέσα και ένα νεκρό ποντίκι.
3. Μιλούσε 7 γλώσσες
Ο George Orwell είχε δηλώσει πως γνώριζε καλά να μιλάει 7 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, λατινικά, γερμανικά και βιρμανικά. Λόγω της φιλίας του με τον καθηγητή του Aldous Huxley τελειοποίησε τα γαλλικά του.
4. Έζησε τη ζωή ενός ζητιάνου.
Μη έχοντας τελειώσει το Πανεπιστήμιο αποφασίζει να υπηρετήσει στην Βurma, την Βρετανική Πολιτοφυλακή της Ινδίας, όπως και ο πατέρας του στο παρελθόν. Βλέποντας, όμως, την καταπίεση στα πρόσωπα των ανθρώπων, αποφάσισε να παραιτηθεί το 1928 και να ζήσει ανάμεσα στους πιο αδύναμους. Φορούσε σκισμένα ρούχα και ζούσε σε κοινοβιακά σπίτια, μαζί με επαίτες και άπορες οικογένειες στο Παρίσι, ενώ αργότερα στο Λονδίνο δούλεψε και ως λαντζέρης. Αυτές του οι εμπειρίες ενέπνευσαν το πολυβραβευμένο του βιβλίο Οι Άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1933.
5. Πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο.
Το 1937 έγραψε το βιβλίο Ο Δρόμος προς την αποβάθρα Γουίγκαν το οποίο αναφερόταν στον σοσιαλισμό. Το βιβλίο αποτελούσε την περιγραφή της ζωής του ανάμεσα σε απόρους. Λίγο πριν την κυκλοφορία του βιβλίου βρέθηκε στην Ισπανία και εντάχθηκε στην Ρεπουμπλικανική Πολιτοφυλακή και πολέμησε στον Εμφύλιο. Τραυματίστηκε όμως, σοβαρά στο λαιμό και αυτός ο τραυματισμός επηρέασε την ομιλία του. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου έφυγε για την Βαρκελώνη, όπου και πολέμησε κατά των Κομμουνιστών.
6. Ενορχήστρωσε τη σύλληψη του
Έλεγε πως ήθελε να μάθει πως είναι να συλαμβάνεται κανείς. Το 1931, έχοντας πιει πολλές μπύρες και ένα ολόκληρο μπουκάλι ουίσκι, δημιούργησε έναν έντονο καβγά, με μοναδικό σκοπό να συλληφθεί και να ζήσει την εμπειρία της φυλακής. Παρόλα αυτά, απογοητεύτηκε καθώς 48 ώρες μετά αφέθηκε ελεύθερος.
7. Το χειρόγραφο της Φάρμας των Ζώων κόντεψε να καταστραφεί από βόμβα.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μια γερμανική βόμβα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του στην Αγγλία, κατεδαφίζοντας και το σπίτι του, στο οποίο ζούσε με τη γυναίκα και το γιό του. Ευτυχώς έλειπαν όλοι από το σπίτι εκείνη την ημέρα. Αργότερα, ο ίδιος με το γιό του κατάφεραν, ανάμεσα στα συντρίμμια, να ανασύρουν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και το πρωτότυπο χειρόγραφο της Φάρμας των Ζώων.
8. Το 1984
Ο Orwell έγραψε αυτό το έργο του το 1948 και ο τίτλος του προέκυψε από τον αναγραμματισμό του έτους συγγραφής του. Παρόλα αυτά ο αρχικός τίτλους του βιβλίου, αφού ο συγγραφέας σκεφτόταν να το τοποθετήσει σε κάποιο άλλο έτος, όπως το 1980.
9. Πέθανε από φυματίωση
Το 1947 διαγνώστηκε με φυματίωση και σύντομα η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε. Λίγο πριν το θάνατο του το 1949, και ενώ είχε ήδη χάσει την πρώτη του γυναίκα το 1945, ξαναπαντρεύεται την Σόνια Μπρονέλ. Πεθαίνει το 1950 από πνευμονική αιμορραγία.
10. Δεν ήθελε να γραφτεί η βιογραφία του
Πεθαίνει το 1950, αφήνοντας πίσω του εντολή απαγόρευσης για συγγραφή και έκδοση της βιογραφίας του, η οποία δεν τηρήθηκε. Το 1958 με την βοήθεια της συζύγου του εκδίδονται σε 4 τόμους το σύνολο των δοκιμίων, άρθρων, ημερολογίων και λοιπών κειμένων του.
Αν είσαι λάτρης του George Orwell, βρες κάποιες νέες εκδόσεις που δεν έχεις πάρει χαμπάρι. Αν πάλι δεν έχεις διαβάσει ποτέ, είναι σίγουρα καιρός να αρχίσεις!