Site icon Straight.gr

Ελαιόλαδο: Πώς θα ξεχωρίσετε το νοθευμένο – Οι κίνδυνοι για την υγεία

Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «καρφώσουν» ένα ύποπτο λάδι που ενδεχομένως να έχει υποστεί νοθεία.

Η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου και η αναζήτηση της φθηνότερης τιμής από τους πολίτες, αποτελεούν πρόσφορο έδαφος για επιτήδειους που θέλουν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, προχωρόντας σε νοθείες κάθε είδους.

Πώς μπορείς όμως να ξεχωρίσει κανείς ένα νοθευμένο λάδι;  Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «καρφώσουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.

Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», ανέφερε στο Βήμα ο δρ Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Συμβουλές στους καταναλωτές

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

Exit mobile version