Site icon Είμαστε Str8 τι να κάνουμε!

«Καταργείται» το πιο επίσημο έγγραφο των Ελλήνων: Aνακοίνωση

Αλλάζουν όλα στα ταξίδια και σε ένα επίσημο έγγραφο, απαραίτητο πολλές φορές για τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών, έρχεται μία τεράστια αλλαγή. 

Τέλος οι σφραγίδες στα διαβατήρια από το Νοέμβριο για τους ταξιδιώτες με αεροπλάνα

Από τις 10 Νοεμβρίου, στο διαβατήριο των τρίτων υπηκόων, που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρχει μία πολύ μεγάλη αλλαγή, που αφορά μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των ταξιδιωτών, το σφράγισμα.

Θα μπει σε εφαρμογή το νέο Σύστημα Εισόδου και Εξόδου (SES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά μία σημαντικότατη αλλαγή στη διαχείριση των συνόρων των χωρών της ΕΕ. Μιλάμε για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καταγράφει τις κινήσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή των πολιτών χωρών εκτός ΕΕ, κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για βραχυπρόθεσμη παραμονή.

Τα διαβατήρια αυτά πλέον δεν θα σφραγίζονται.

Τι θα ισχύει με τα διαβατήρια από τις 10/11

Από εκείνη την ημέρα και στο εξής, τα στοιχεία των ταξιδιωτών θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη φυσικών σφραγίδων στα διαβατήρια.

Το γεγονός συμβάλει στη συστηματική παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής των ταξιδιωτών, προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη μετανάστευση, καθώς και να εντοπίζονται όσοι υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο των 90 ημερών παραμονής εντός των 180 ημερών.

Το SES δεν είναι καινούργια ιδέα, καθώς προτάθηκε αρχικά το 2016 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Ασφάλειας και της Ατζέντας για τη Μετανάστευση, που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων.

Η εν λόγω νομοθεσία εγκρίθηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όμως η πανδημία καθυστέρησε την εφαρμογή της.

Τι βλέπει το νέο σύστημα;

Με το SES καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία που βρίσκονται συνήθως σε ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως το πλήρες όνομα και η ημερομηνία γέννησης, αλλά και πληροφορίες όπως η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου, η εικόνα προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματα, και ενδεχόμενη άρνηση εισόδου στο παρελθόν.

Η άρνηση παροχής αυτών των δεδομένων θα οδηγεί σε απαγόρευση εισόδου στις χώρες που χρησιμοποιούν το SES.

Ακόμα, προωθείται και το Σύστημα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS), που είναι ουσιαστικά μια άδεια ταξιδιού για πολίτες χωρών που εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα), όπως το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ωστόσο, η εφαρμογή του ETIAS αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025.

Το SES και το ETIAS αποτελούν βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που θα συλλέγονται είναι, εκτός από τα συνήθη δεδομένα που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο (πλήρες όνομα, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.), η ημερομηνία και ο τόπος κάθε εισόδου και εξόδου, εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και αν σας απαγορεύτηκε η είσοδος ανά πάσα στιγμή. Η άρνηση παροχής οποιουδήποτε από αυτά τα δεδομένα συνεπάγεται απαγόρευση εισόδου στα εδάφη ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το SES.

Με την εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου και Εξόδου (SES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραδοσιακές σφραγίδες στα διαβατήρια θα καταργηθούν για τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα στοιχεία της εισόδου και εξόδου του θα καταχωρούνται ψηφιακά και όχι με φυσική σφραγίδα στο διαβατήριο.

Όμως, η κατάργηση της σφραγίδας αφορά κυρίως τις χώρες της ΕΕ που θα εφαρμόζουν το SES. Για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή για περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ενδέχεται να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές σφραγίδες.

Ακόμα, τα ταξίδια σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ μπορεί να εξακολουθούν να απαιτούν τη σφράγιση των διαβατηρίων, ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε χώρας.

Έτσι, στις χώρες που υιοθετούν το SES, οι σφραγίδες θα καταργηθούν, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά σε άλλες περιπτώσεις ή σε άλλες χώρες.

Τέλος και επίσημα τα διαβατήρια στο αεροπλάνο- Τι ισχύει στην Ελλάδα

Απίστευτες κινήσεις από μία χώρα που αναζητά λύσεις για τον γερασμένο της πληθυσμό. Αλλάζει τον τρόπο εισόδου στην χώρα, καταργεί τα διαβατήρια και δίνει βάση στα βιομετρικά στοιχεία.

Για πολλούς ταξιδιώτες η συλλογή σφραγίδων στα διαβατήρια αποτελεί… χόμπι, πλέον η Σιγκαπούρη ετοιμάζει ένα τεράστιο πλήγμα σε αυτή τη συνήθεια τους.

Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι με τα διαβατήρια.

Στην προσπάθειά της να γίνει πόλος έλξης για περισσότερους ξένους από τη Δευτέρα, ορισμένοι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδείξουν τα διαβατήριά τους για να περάσουν έλεγχο διαβατηρίων.

Προς το παρόν αποτελεί μία δοκιμή, με τους κατοίκους της Σιγκαπούρης που φτάνουν στον τερματικό σταθμό 3 και χρησιμοποιούν τις λωρίδες που έχουν καθοριστεί για το νέο πρόγραμμα “χωρίς διακριτικό” μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χρησιμοποιώντας βιομετρική επεξεργασία ματιών και προσώπου και όχι διαβατήρια, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Σημείων Ελέγχου της χώρας.

Στους «κατοίκους» όπως ορίζονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και κάτοχοι μακροχρόνιας άδειας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλους τους τερματικούς σταθμούς στο αεροδρόμιο Changi έως τον Σεπτέμβριο, καθώς και στο αεροδρόμιο Seletar της Σιγκαπούρης και στο Marina Bay Cruise Center έως τον Δεκέμβριο του 2024, αναφέρει το CNBC.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα μετανάστευσης χωρίς διαβατήρια, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους για να φτάσουν και να αναχωρήσουν σε αεροδρόμια και θαλάσσια σημεία ελέγχου.

Οι αλλοδαποί είναι επίσης επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αλλά μόνο όταν φεύγουν από τη Σιγκαπούρη. Οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να εγγράψουν τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας, του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους σε μη αυτόματο γκισέ μετανάστευσης, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης & Σημείων Ελέγχου της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τη βιομετρική άδεια ή τις αυτοματοποιημένες λωρίδες για να παρακάμψουν τα σημεία ελέγχου, σύμφωνα με τις αρχές.

Η εκκαθάριση μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο αποτελεί μέρος της ευρύτερης «Νέας Έννοιας Ελέγχου» της Σιγκαπούρης που ανακοινώθηκε τον Μάιο, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών μετανάστευσης στη χώρα.

Η ιδέα, την οποία οι αρχές ονόμασαν «αλλαγή παραδείγματος στον έλεγχο των συνόρων», τελειώνει ουσιαστικά την εποχή των ανθρωποκεντρικών ελέγχων διαβατηρίων, μια διαδικασία από την οποία η πόλη-κράτος απομακρύνεται σταδιακά εδώ και χρόνια.

Μέχρι τις αρχές του 2026, οι αξιωματούχοι μετανάστευσης της Σιγκαπούρης αναμένουν ότι το 95% των ταξιδιωτών θα μπορούν να ξεμπερδεύουν με την είσοδο μέσω αυτοματοποιημένων λωρίδων. Το υπόλοιπο 5% είναι μη επιλέξιμοι, όπως μικρά παιδιά.

Αν και ορισμένοι αντιστέκονται στη βιομετρική επεξεργασία, είναι μέρος των προσπαθειών της Σιγκαπούρης να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις εμπειρίες των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βιομετρική επεξεργασία αναμένεται να μειώσει τους χρόνους αναμονής εισόδου κατά 40%, σύμφωνα με αξιωματούχους μετανάστευσης.

Περίπου το 85% των αεροδρομίων θα χρησιμοποιήσει κάποια μορφή βιομετρικής επεξεργασίας τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, είπε ο Σουμές Πατέλ, πρόεδρος της SITA Ασίας-Ειρηνικού, στο «Squawk Box Asia» τον Μάρτιο.

Η έναρξη της επεξεργασίας μόνο με βιομετρικά στοιχεία είναι η δεύτερη μορφή άδειας μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο που είναι τώρα διαθέσιμη στη Σιγκαπούρη.

Τον Μάιο, το νησί άρχισε να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν αυτοπαραγόμενους κωδικούς QR για την είσοδο και την έξοδο από τη Σιγκαπούρη σε δύο χερσαία σημεία ελέγχου που συνδέουν τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Ένα διακριτικό, όπως ένας κωδικός QR, είναι απαραίτητο στα χερσαία σύνορα, είπαν οι αρχές, επειδή δεν έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για το ποιος σχεδιάζει να εισέλθει ή να φύγει από τη Σιγκαπούρη.

Και τα δύο προγράμματα αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ώθησης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων στην πόλη-κράτος για τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου ταξιδιωτών εν μέσω της στενότητας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού της.

Exit mobile version