«Μάχη» στον Έβρο, διπλάσιοι τώρα οι μετανάστες

Τα τραγικά περιστατικά με τους 20 νεκρούς μετανάστες στον Εβρο τις τελευταίες ημέρες, ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών στην περιοχή (18 έξω από τον Αβάντα και 2 έξω από τη Λευκίμμη), έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον αναβρασμό που επικρατεί στα σύνορα της χώρας, χερσαία και θαλάσσια, με σημαντικά αυξημένες ροές σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ ειδικά στον Eβρο οι διακινητές σε καθημερινή βάση δοκιμάζουν τις αντοχές των ελληνικών αρχών εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει λόγω της περιόδου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι διακινητές παίζουν, χωρίς υπερβολή, με τη φωτιά. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μια συνήθης πρακτική των λαθροδιακινητών είναι να προκαλούν μικρές πυρκαγιές προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των Aρχών και οι ίδιοι να κινηθούν ανενόχλητοι. Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι οι 13 μετανάστες που εντοπίστηκαν στο τρέιλερ του αυτόκλητου «πολιτοφύλακα» στην περιοχή πριν από λίγες μέρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσπάθεια πρόκλησης πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, οι 13 συλληφθέντες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, βαρύνονται με τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, όπως και της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ενώ  ένα νέο σοκαριστικό βίντεο,  που κυκλοφόρησε στα social media, δείχνει και πάλι πολίτες να «συλλαμβάνουν» αυτή τη φορά τέσσερις μετανάστες.

Το τραγικό περιστατικό με τους 18 νεκρούς μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, πάντως, αναδεικνύει και μια ακόμα πραγματικότητα: οι διακινητές χρησιμοποιούσαν στον Eβρο μονοπάτια που βρίσκονται πολλές φορές κάτω από τα ραντάρ, με αποτέλεσμα αρκετοί μετανάστες να είναι «φαντάσματα». Το γεγονός ότι οι 18 άτυχοι άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο από το θερμικό κύμα βρέθηκαν πέριξ ενός παραπήγματος που ήταν γνωστό στην περιοχή ως «κέντρο κίνησης» σημαίνει ότι οι διακινητές συνεχίζουν κανονικά το έργο τους, εκμεταλλευόμενοι την πυκνή βλάστηση της ευρύτερης περιοχής.

Η ένταση, αλλά και τα ακραία περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων με αυτοκίνητα διακινητών να διασχίζουν στο ανάποδο ρεύμα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα την Εγνατία Οδό έχουν προκαλέσει αναταραχή στον Eβρο, με πολλούς πολίτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η επέκταση του φράχτη πάντως προχωρά κανονικά, με το σκέλος των επόμενων 35 χιλιομέτρων στον κεντρικό Εβρο να υλοποιείται.

Το κόστος αυτής της επέκτασης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους. Το εν λόγω έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά και το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της επέκτασης, που ανέρχεται περίπου στα 140 χιλιόμετρα και έχει ορίζοντα υλοποίησης περίπου ως το 2026-2027.


Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: