Τι πρέπει να κάνετε για να μην κολλήσετε Covid αυτό το χειμώνα

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όσο προχωράμε προς το χειμώνα σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει από τον κύκλο σας ότι όλο και περισσότεροι κολλάνε κορωνοϊό.

Τόσο ο κορωνοϊός όσο και ο RSV ή η γρίπη βρίσκονται ήδη σε έξαρση. Τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τους ειδικούς μέσα στο χειμώνα.

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Dean Winslow, MD, συμβουλεύει τους πολίτες να εμβολιαστούν αφού αυτός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να προστατευθεί κάποιος. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να κάνουν όχι μόνο το εμβόλιο της γρίπης αλλά και το νέο αναμνηστικό για την omicron.

Επίσης, το CDC συνιστά το εμβόλιο RSV για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω και για έγκυες μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων για να προστατεύσουν τα μωρά τους από τον ιό. Ο οργανισμός υγείας συνιστά επίσης μια νέα θεραπεία RSV που ονομάζεται nirsevimab για την προστασία των μωρών και ορισμένων νηπίων από σοβαρό RSV», σημειώνει στο Everyday Health.

Πρέπει οι άνθρωποι να ανησυχούν για τη λήψη όλων αυτών των εμβολίων;

Η απάντηση του Winslow είναι ότι «τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Προσωπικά σκοπεύω να κάνω το εμβόλιο κατά της γρίπης και το αναμνηστικό για την omicron COVID-19 και, στη συνέχεια, ίσως να περιμένω μερικές εβδομάδες για να κάνω το εμβόλιο RSV».

Υπάρχουν πρόσθετα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν;

Ο Winslow επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης των παραπάνω ιών, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν μάσκα και να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους. «Εξακολουθώ να είμαι λίγο προσεκτικός όταν πηγαίνω σε πραγματικά γεμάτα από κόσμο μπαρ ή εστιατόρια. Τις περισσότερες φορές κάθομαι σε εξωτερικούς χώρους και φοράω μία ζακέτα αν χρειαστεί για να μην κρυώνω».

Τι μπορεί να κάνει κάποιος αν αρχίσει να εμφανίζει ήπια συμπτώματα;

«Εάν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα τον συμβουλεύω να κάνει ένα τεστ COVID», τονίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «καλό θα ήταν επίσης να απομονωθεί σε κάποιο δωμάτιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθως είμαστε πιο μεταδοτικοί τις πρώτες τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτοί οι ιοί μεταδίδονται εύκολα μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος. «Με οποιονδήποτε ιό, μείνετε σπίτι και μακριά από άλλους ανθρώπους για να αποφύγετε τη μετάδοση της ασθένειας.

Επίσης, το συχνό πλύσιμο των χεριών θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Για τους περισσότερους, ένας τέτοιος ιός θα εξαφανιστεί με λίγη ξεκούραση και κατανάλωση υγρών», συνοψίζει.

Νέο τραγούδι από το συγκρότημα CAMERES

Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: