Τι σχεδιάζει η Apple για την επόμενη γενιά iPhone και τι ισχύει με την τεχνητή νοημοσύνη στις συσκευές της

Ολοταχώς προς το να εμπλουτίσει την τεχνική νοημοσύνη στην επόμενη γενιά iPhone φαίνεται πως βαδίζει η Apple.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία κινείται αθόρυβα αναπτύσσοντας τις δυνατότητές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιώντας μια σειρά εξαγορών, προσλήψεων προσωπικού και αναβαθμίσεων υλικού. Μάλιστα πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν ότι η Apple έχει εστιάσει την προσοχή της να βρει τρόπους να λύσει τις τεχνικές δυσκολίες από τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης στα κινητά.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της πάντως αποκαλύπτουν πως η εταιρεία εργάζεται πάνω στα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – την τεχνολογία που τροφοδοτεί προϊόντα γεννητικής AI, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Η εταιρεία προετοιμάζεται και σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Financial Times, η κατασκευάστρια των iPhone ήταν πιο ενεργή από τις αντίπαλες εταιρείες Big Tech στην αγορά νεοφυών επιχειρήσεων AI, αποκτώντας 21 από τις αρχές του 2017, όπως δείχνει έρευνα της PitchBook. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις εξαγορές ήταν εκείνη στις αρχές του 2023 της νεοφυούς επιχείρησης WaveOne με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία προσφέρει συμπίεση βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη.

«Η εταιρεία προετοιμάζεται και για άλλες σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές», δήλωσε στους Financial Times ο Daniel Ives της Wedbush Securities. «Υπάρχει ένας αγώνας εξοπλισμών AI σε εξέλιξη, και η Apple δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη».

Σημαντική ανακάλυψη στην εκτέλεση των LLMs

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ερευνητές της Apple δημοσίευσαν ένα έγγραφο όπου ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην εκτέλεση των LLMs στη συσκευή, χρησιμοποιώντας μνήμη Flash, πράγμα που σημαίνει ότι τα ερωτήματα μπορούν να επεξεργαστούν ταχύτερα, ακόμη και εκτός σύνδεσης.

Έναν μήνα νωρίτερα κυκλοφόρησε ένα LLM ανοικτού κώδικα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia. Το «Ferret» όπως ονομάζεται, περιορίζεται επί του παρόντος σε ερευνητικούς σκοπούς και λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια, λέγοντας στον χρήστη τι βλέπει, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων αντικειμένων μέσα στην εικόνα.

«Ένα από τα προβλήματα ενός LLM είναι ότι ο μόνος τρόπος για να βιώσουμε τον κόσμο, είναι μέσω κειμένου», δήλωσε η Amanda Stent, διευθύντρια του Davis Institute for AI στο Colby College. «Αυτό είναι που κάνει το Ferret τόσο συναρπαστικό: μπορείτε να αρχίσετε να συνδέετε κυριολεκτικά τη γλώσσα με τον πραγματικό κόσμο». Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, το κόστος της εκτέλεσης ενός και μόνο ερωτήματος αυτού του είδους θα ήταν τεράστιο, συμπλήρωσε η Stent.

Νέο τραγούδι από το συγκρότημα CAMERES

Δημοσιεύτηκε

σε

από

Ετικέτες: