Ο εκατομμυριούχος YouTuber MrBeast δώρισε παπούτσια σε 20.000 παιδιά της Αφρικής, Ωστόσο, στο διαδίκτυο έχει ξεσπάσει εμφύλιος σχετικά με το αν πρόκειται για φιλανθρωπία ή για ένα ακόμη τρικ του σταρ των social media για να αυξήσει τη δημοφιλία του.
Ο MrBeast, γνωστός και ως Τζίμι Ντόναλντσον, διάσημος Αμερικανός σταρ του YouTube, πρόσφατα ένα καλό μάθημα: κάθε πράξη έχει τις συνέπειές τις, ανεξάρτητα με το τι σκοπούς εξυπηρετεί. Ο δημοφιλής influencer, ο οποίος είναι διάσημος για τα περίτεχνα ακροβατικά του και τα τρελά του δώρα, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με το τελευταίο του βίντεο, στο οποίο δωρίζει παπούτσια σε 20.000 παιδιά στη Νότια Αφρική.
«Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Νότια Αφρική, το μόνο εμπόδιο που υπάρχει ανάμεσά τους και στην εκπαίδευση είναι ένα απλό ζευγάρι παπούτσια», αναφέρει ο YouTuber στο βίντεο. Εξηγεί μάλιστα ότι τα παιδιά πρέπει να περπατήσουν ξυπόλητα για χιλιόμετρα σε σκληρό έδαφος, με σπασμένα γυαλιά και μολυσμένο νερό για να φτάσουν στο σχολείο.
Για να βοηθήσουν την κατάσταση, ο σταρ των social media και η ομάδα του πέταξαν στο Γιοχάνεσμπουργκ και συναντήθηκαν με μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται Barefoot No More. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός παράγει υποδήματα από καινοτόμα υλικά που αυξάνουν την αντοχή και την άνεση. Στη συνέχεια, ο influencer πέταξε στο Κέιπ Τάουν με 20.000 ζευγάρια παπούτσια και τα μοίρασε σε μαθητές που χρειάζονταν βοήθεια.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φιλανθρωπική προσπάθεια του Ντόναλντσον. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε το Beast Philanthropy τον Οκτώβριο του 2020 για να αξιοποιήσει οριστικά τη δύναμη των social media. Τώρα συνεργάζεται με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Ο YouTuber έχει προηγουμένως βοηθήσει «1.000 άτομα να δουν για πρώτη φορά» πληρώνοντας, για παράδειγμα, για απλές εγχειρήσεις καταρράκτη.
Η γενναιοδωρία του Ντόναλντσον, ωστόσο, δεν έτυχε θερμής υποδοχής από όλους. Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες του Twitter που υποστήριξαν ότι ο Ντόναλντσον κάνει ό,τι κάνει με στόχο κυρίως προβολές των βίντεό του και επιρροή. Άλλοι υποστήριξαν ότι από τη στιγμή που ο ίδιος βγάζει κέρδος από τα βίντεο, δεν μπορούμε να μιλάμε για φιλανθρωπία. Άλλοι, τέλος, επικρίνουν την «κακώς εκτελεσθείσα φιλανθρωπία» και την αποτυχία του να δει τη μεγαλύτερη εικόνα.
This is exactly what I think when I see Mr Beast’s content pic.twitter.com/PilJjZRtaS
— ZANE 𝐈𝐗 (@HIPT0BESC4RED) March 9, 2023
Είναι γεγονός πως εύκολες λύσεις σαν αυτή προσελκύουν συχνά έντονη κριτική, καθώς μείζονα δομικά ζητήματα (όπως η φτώχεια, οι ασθένειες και η πείνα) δεν λύνονται με μια απλή κίνηση συμπόνιας. Όπως διατείνονται, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αλλαγές στο σύστημα για ουσιαστική παρέμβαση. Το να δίνει κανείς, σημαίνει να δίνει συνεχώς.
Ο MrBeast φέρεται ότι χρηματοδοτεί τις φιλανθρωπικές του προσφορές από τις χρόνιες συνεργασίες του. Σύμφωνα με το Beast Philanthropy, ο YouTuber έκλεισε την πρώτη του συμφωνία χορηγίας, ύψους 10.000 δολαρίων, τον Ιούνιο του 2017, και δώρισε όλο το ποσό.
MrBeast responded to people saying his philanthropy isn’t charity pic.twitter.com/davAwUc74N
— Dexerto (@Dexerto) March 9, 2023
Φαίνεται, επίσης, ότι έχει δημιουργήσει έναν κυκλικό σύστημα, στο οποίο η κοινή χρήση ενός βίντεο για μια καλή πράξη δημιουργεί χρήματα για μια άλλη καλή πράξη. Ένας χρήστης του Twitter το περιέγραψε ως «ένα σύστημα άπειρων χρημάτων» όπου «η φιλανθρωπία πληρώνει για περισσότερη φιλανθρωπία».
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η φιλανθρωπία του εκατομμυριούχου YouTuber εγείρει κάποια άλλα, μεγάλα ζητήματα. Και, μιλώντας με νούμερα, το τελευταίο του βίντεο έχει αυτή τη στιγμή 1,2 εκατομμύρια προβολές, και το hushtag #MrBeast είναι trend στο Twitter.