Site icon Είμαστε Str8 τι να κάνουμε!

Τα 7 τρικ που χρησιμοποιούν οι εργοδότες στις συνεντεύξεις για δουλειά – Μπορεί να σας «κάψουν»

Από το πολύ συνηθισμένο κόλπο με το φλιτζάνι στα πολύ πιο σύνθετα…

Στον σημερινό κόσμο, η εξέταση του βιογραφικού ενός υποψηφίου και μια τυπική συνέντευξη μαζί του δεν αρκούν στην αναζήτηση του τέλειου υπαλλήλου.

Γι’ αυτό οι εργοδότες πλέον χρησιμοποιούν κάποια τεχνάσματα για να βρουν τον κατάλληλο.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά είναι τόσο απλά που ο υποψήφιος δεν… τα καταλαβαίνει καν.

Η ιστοσελίδα Bright Side αποκαλύπτει πως… μια προσφορά για καφέ ή τσάι μπορεί συχνά να είναι ένα μέρος της συνέντευξης που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική μοίρα του υποψηφίου.

Δείτε τα 7 κόλπα των εργοδοτών…

1. Σας προσφέρουν ένα φλιτζάνι καφέ για κάποιο λόγο.

Το τεστ «φλιτζάνι του καφέ» έχει κερδίσει σε δημοτικότητα μεταξύ των εργοδοτών. Στην αρχή της συνέντευξης, το αφεντικό οδηγεί τον υποψήφιο στην κουζίνα και του προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ.

Μετά τη συνέντευξη, ο εργοδότης παρακολουθεί προσεκτικά τι θα κάνει ο υποψήφιος με το φλιτζάνι – θα ρωτήσει πού να το βάλει, θα αφήσει απλώς το φλιτζάνι στο τραπέζι ή θα το πλύνει μόνος του στην κουζίνα.

Ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης λογιστικού λογισμικού «Xero Australia», ο οποίος δημιούργησε αυτή τη μέθοδο, λέει ότι αυτό το τέχνασμα λέει πολλά για τον χαρακτήρα ενός ατόμου και τους τρόπους του, περισσότερο από τις απαντήσεις του στις πραγματικές ερωτήσεις της συνέντευξης.

Μπορεί επίσης να δείξει πόσο γρήγορα ο υποψήφιος θα ενταχθεί στην ομάδα. Η καλύτερη απόφαση, σε αυτή την περίπτωση, είναι να πάτε στην κουζίνα μετά τη συνέντευξη και να πλύνετε μόνοι σας το φλιτζάνι.

2. Το αφεντικό σας αφήνει επίτηδες να περιμένετε.

Στην πραγματικότητα, το τεστ «φλιτζάνι καφέ» είναι ένα αθώο τέχνασμα. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη αν η συνέντευξη έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ., αλλά όταν ο υποψήφιος έρχεται νωρίς στο γραφείο, ο εργοδότης είναι ακόμα απασχολημένος και ο υποψήφιος πρέπει να περιμένει 10 λεπτά.

Και στη συνέχεια άλλα 10 λεπτά. Και μετά άλλα 15 λεπτά.

Αυτό το τέχνασμα μπορεί να δείξει πόσο συναισθηματικά σταθερός είναι ο υποψήφιος σε στρεσογόνες καταστάσεις και πόσο πολύ θέλει να πάρει αυτή τη θέση γενικά.

3. Ο εργοδότης αρχίζει ξαφνικά να φωνάζει.

Το να υψώσει τη φωνή του, να φωνάξει, ακόμα και να χρησιμοποιήσει προσβλητικές λέξεις είναι ένας άλλος τρόπος να δημιουργήσει μια αγχωτική κατάσταση και μια ευκαιρία να ελεγχθεί η ικανότητα του υποψηφίου να αντιστέκεται στο στρες.

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να παραμείνετε ψύχραιμοι και να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις όσο το δυνατόν πιο ήρεμα.

4. Ο υπεύθυνος της συνέντευξης κάνει μια παράξενη παράκληση και σας ζητά να πηδήξετε από το παράθυρο.

Μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη για έναν υποψήφιο για δουλειά μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα εκκεντρικό αίτημα – όπως για παράδειγμα να πηδήξετε από το παράθυρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης θέλει να δει την ικανότητα του υποψηφίου να χρησιμοποιεί out of the box σκέψη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τρόπο για να ξεφύγετε από αυτή την κατάσταση: ανεβείτε στο περβάζι του παραθύρου, αλλά πηδήξτε στο πάτωμα του δωματίου όπου διεξάγεται η συνέντευξη.

Κανείς δεν διευκρίνισε πού να προσγειωθεί. Ή μπορείτε να σοκάρετε το αφεντικό κάνοντας την αντιερώτηση με μια win-win επιλογή: «Πώς θα επωφεληθεί η εταιρεία από το δικό μου άλμα;»

5. Ο εργοδότης αρχίζει ξαφνικά να συμπεριφέρεται με περίεργο τρόπο.

Ένα άλλο τέχνασμα είναι όταν ο υπεύθυνος της συνέντευξης αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα.

Ο υποψήφιος μπορεί να αγνοηθεί από τον υπεύθυνο της συνέντευξης, είτε κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή του είτε απαντώντας σε ένα τηλεφώνημα και φεύγοντας από το δωμάτιο στη μέση της συνέντευξης.

Αυτό το τέχνασμα μπορεί να δείξει πώς ο υποψήφιος πρόκειται να εστιάσει εκ νέου την προσοχή του εργοδότη ή ποιους τρόπους θα χρησιμοποιήσει για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση.

Μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές είναι να ζητήσετε τον υπεύθυνο να αναβάλει τη συνέντευξη για άλλη μέρα.

6. Ο υποψήφιος παρουσιάζεται σε όλη την ομάδα.

Είναι επίσης πολύ πιθανό το αφεντικό να προσφέρει στον υποψήφιο την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους πιθανούς συναδέλφους του μετά τη συνέντευξη.

Αυτό μπορεί να γίνει στο γραφείο ή μετά τη δουλειά. Αυτό δεν είναι μια απλή ευγενική χειρονομία – είναι ο τρόπος του εργοδότη να μάθει τη γνώμη των υπαλλήλων του για τον υποψήφιο.

7. Το αφεντικό ρίχνει το στυλό του στο πάτωμα.

Ένα άλλο τεστ που μπορεί να βοηθήσει τον εργοδότη να εντοπίσει τους ανταποκρινόμενους και καλοπροαίρετους υποψηφίους είναι να ρίξει ένα στυλό και να παρακολουθήσει την αντίδραση του υποψηφίου.

Αν ο υποψήφιος σκύψει ενστικτωδώς και σηκώσει το στυλό, είναι πιθανό να προσληφθεί για τη θέση εργασίας. Αν ο υποψήφιος αφήσει τον συνεντευκτή να το κάνει, είναι πιθανό να μην τον προσλάβουν.

Exit mobile version