Τον Απρίλιο του 1912, ο Τιτανικός ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι, έχοντας μαζί του τα όνειρα 2.224 επιβατών για ένα πιο ξεχωριστό μέλλον.
Ήταν στις 10 Απριλίου, όταν άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων επιβιβάστηκαν από το Σάουθαμπτον, προσδοκώντας να φτάσουν στη Νέα Υόρκη.
Δύο ημέρες μετά, ο Τιτανικός, που πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε όπως ποτέ ξανά λόγω ψηφιακής σάρωσης, προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο, οδηγώντας στον υγρό τάφο περισσότερο από 1.500 ανθρώπους. Όμως, οι σοροί περίπου 1.160 επιβατών δεν βρέθηκαν ποτέ.
Καθώς νέες φωτογραφίες του Τιτανικού παρουσιάζουν παπούτσια και μπουκάλια σαμπάνιας που άνηκαν σε επιβάτες, η DailyMail μίλησε με ειδικούς, επιχειρώντας να ρίξει φως στην τύχη των επιβατών.
Ο Τζέιμς Ντελγκάντο, ιστορικός που έχει καταδυθεί ο ίδιος στο ναυάγιο, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει «κάποιο ίχνος ανθρώπινων λειψάνων» στα απομεινάρια του πολυτελούς πλοίου.
«Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα, αλλά αυτή είναι μια επιστήμη για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά, ιδιαίτερα στα βάθη του ωκεανού» δήλωσε ο Ντελγκάντο, που είναι ανώτερος αντιπρόεδρος της αρχαιολογικής εταιρείας SEARCH Inc.
Ο ιστορικός ανέφερε ότι «ακόμη και τα δόντια διαλύονται» όταν βρίσκονται για παρατεταμένες περιόδους στον πυθμένα του ωκεανού.
«Αυτό που βλέπεις και είναι πολύ συναρπαστικό είναι τα ζευγάρια παπουτσιών που είναι απλωμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εδώ είναι το σημείο όπου τελικά κατέληξαν», πρόσθεσε.
Ο Ντελγκάντο σχολίασε ότι τα αντικείμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, σαν να είναι ανθρώπινα μέλη. Στα 111 χρόνια, μετά τη βύθιση, οι αποστολές στον Τιτανικό δεν έχουν εντοπίσει κανένα ανθρώπινο λείψανο, σύμφωνα με την RMS Titanic Inc, την εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για τα συντρίμμια του ναυαγίου.
Ο Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος σκηνοθέτησε την ταινία «Τιτανικός» του 1997, έχει κάνει περισσότερες από 30 καταδύσεις, καταγράφοντας περισσότερες ώρες στο πλοίο από τον ίδιο τον καπετάνιο Σμιθ.
Είχε δηλώσει παλαιότερα στους New York Times: «Έχουμε δει ρούχα, έχουμε δει παπούτσια, έχουμε δει ζευγάρια παπουτσιών, τα οποία υποδηλώνουν έντονα ότι υπήρχε ένα πτώμα εκεί κάποια στιγμή, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ ανθρώπινα λείψανα».
Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος περίπου 13.000 ποδιών στον πυθμένα του Ατλαντικού. Τα σώματα θα είχαν αποσυντεθεί ή θα είχαν φαγωθεί από τη θαλάσσια ζωή σε αυτό το βάθος, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των καρκινοειδών, όπως οι γαρίδες, καθώς και από βακτήρια.
Τα πλάσματα που είναι προσαρμοσμένα σε αυτό το μοναδικό υποβρύχιο οικοσύστημα θα είχαν καταναλώσει ανθρώπινο δέρμα και ιστούς – αλλά τι γίνεται με τα οστά;
Ο καθηγητής Τζον Κασέλα, ιατροδικαστής στο Atlantic Technological University Sligo στην Ιρλανδία, δήλωσε ότι τα οστά αποσυντίθενται γρήγορα στο αλμυρό νερό.
Όπως πρόσθεσε, θα μπορούσαν να υπάρχουν ανθρώπινα οστά που παραμένουν στα ερείπια ακόμη και μετά από 100 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα της αλμυρότητας, το pH του νερού και τις επιδράσεις των μικροοργανισμών.
«Μπορεί κάλλιστα να έχουν απομείνει πολλά οστά, αλλά είναι τόσο διασκορπισμένα μέσα και γύρω από το ναυάγιο και καλυμμένα με λάσπη που θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν», εκτίμησε.
«Ακόμη και σε ένα ψυχρό και χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο περιβάλλον, όπως ο βυθός του ωκεανού, η αποσύνθεση των σωμάτων θα είχε επιβραδυνθεί αλλά δεν θα είχε σταματήσει, σύμφωνα με τον καθηγητή Κασέλα.
Είτε υπάρχουν είτε όχι, η ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων στην περιοχή του Τιτανικού θα απαιτήσει πιθανότατα υποβρύχια ερευνητικά σκάφη να αλλοιώσουν τμήματα του ναυαγίου – κάτι που απαγορεύεται να κάνουν.