Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;
Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, κατά πάσα πιθανότητα είστε… πολύ απασχολημένοι με το να τρώτε την πίτσα κι όχι με το να σκέφτεστε πώς έφτασε στο τραπέζι της κουζίνας σας.
Αφού φάτε και πλέον δεν… μπορείτε ούτε να σκεφτείτε το φαγητό, έρχεται ο δεύτερο γύρος σκέψεων. Μήπως έπρεπε να φάτε λιγότερα κομμάτια; Μήπως το σκορδόψωμο ήταν υπερβολή; Και κυρίως και πάνω απ’ όλα… γιατί αφού η πίτσα είναι στρογγυλή έρχεται σε τετράγωνο κουτί;
Γιατί, λοιπόν, οι πίτσες δεν έρχονται σε στρογγυλά κουτιά;
Ο βασικότερος λόγος είναι επειδή η βιομηχανία πίτσας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να «αλλάξει» τη βιομηχανία του κουτιού. Τα χαρτοκιβώτια κατασκευάζονται συνήθως με άκρες (δηλαδή τετράγωνα ή ορθογώνια) επειδή μπορούν να κατασκευαστούν από ένα ενιαίο κομμάτι χαρτιού, καθώς και να στοιβάζονται πιο εύκολα.
Το πλεονέκτημα της κατασκευής ενός στρογγυλού κουτιού πίτσας θα ήταν κυρίως αισθητικό. Δεν πρόκειται να εξοικονομήσει χώρο σε σχέση με ένα τετράγωνο κουτί.
Ορισμένες αλυσίδες έχουν παίξει με το συμβατικό σχήμα του κουτιού πίτσας. Η Domino’s έχει ένα εξαπλό σχέδιο με κωνικές μπροστινές άκρες που αποσκοπεί στη μείωση του χαρτονιού που χρησιμοποιείται και στον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.
Η πίτσα δεν ερχόταν πάντα σε τετράγωνο κουτί. Τη δεκαετία του 1800, οι πωλητές του δρόμου μετέφεραν πίτες σε φορητά μεταλλικά δοχεία, τα οποία τις κρατούσαν ζεστές.
Όταν η πίτσα άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη μεταπολεμική Αμερική, οι πιτσαρίες χρησιμοποιούσαν ένα μόνο κομμάτι χαρτόνι ως στήριγμα και στη συνέχεια έβαζαν την πίτσα σε μια χάρτινη σακούλα.
Τελικά, το χαρτόνι βρήκε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της θερμότητας χωρίς να παγιδεύει την υγρασία.
Θα δούμε ποτέ μια ριζική αλλαγή του κουτιού πίτσας;
Κι αν και πιθανότατα δεν σας ενδιαφέρει καθόλου, μάθετε ότι κάποιοι το προσπάθησαν. Το 2010, η Apple κατέθεσε αίτημα ευρεσιτεχνίας για ένα στρογγυλό δοχείο πίτσας με τρύπες ώστε να μπορεί να διαφεύγει η υγρασία.
Χρησιμοποιείται στα εστιατόρια της εταιρείας. Μια άλλη εταιρεία, η World Centric, σχεδίασε το 2018 ένα κομποστοποιήσιμο στρογγυλό κουτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναθέρμανση πίτσας.
Ένα παρόμοιο προϊόν τέθηκε δοκιμαστικά στην αγορά από την Pizza Hut το 2019.
Όλα τα σχέδια θεωρητικά διατηρούν τις πίτσες πιο ζεστές και πιο τραγανές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει.
Προς το παρόν οι πίτσες θα παραμείνουν στα τετράγωνα κουτιά.