Η μείωση της περιουσίας
Παρά το γεγονός ότι κληρονόμησε μια σημαντική περιουσία από τον αείμνηστο παππού της, η προσωπική περιουσία της Αθηνάς Ωνάση σήμερα φέρεται να έχει μειωθεί κατά σημαντικό ποσοστό και τα χρήματα να έχουν κάνει φτερά. Θα έκλαιγε ο Αρίστος, αν ζούσε σήμερα.
Η περιουσία του Αριστοτέλη Ωνάση, την οποία κληρονόμησε η εγγονή του Αθηνά, υπολογίζεται σε 2,3 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η προσωπική περιουσία της Αθηνάς Ωνάση έχει μειωθεί δραματικά. Παραμένει φυσικά βαθύπλουτη και μια εξαιρετικά πλούσια γυναίκα, αλλά σε σχέση με το αρχικό ποσό, η περιουσία της έχει μειωθεί.
Η φθίνουσα περιουσία της Αθηνάς Ωνάση
Από τον παππού της, Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος έφτιαξε την περιουσία του από τη ναυτιλία, η Αθηνά Ωνάση κληρονόμησε ακίνητα αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, καταθέσεις στις ΗΠΑ αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις στη Λατινική Αμερική αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων, επενδύσεις εταιρειών ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και άγνωστο ποσό που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα celebritynetworth.com, που παρακολουθεί και καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση των διασημοτήτων, η περιουσία της Αθηνάς Ωνάση σήμερα ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα όμως, με όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Το Πρωινό», η εγγονή του μεγιστάνα της ναυτιλίας φέρεται να κατέχει λιγότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε 217 τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα επιπλέον ποσό 300 εκατομμυρίων δολαρίων, πολλές μετοχές και έναν απροσδιόριστο αριθμό ράβδων χρυσού.
Τι έγινε με την περιουσία που της άφησε ο Ωνάσης
Η μητέρα της Αθηνάς, Χριστίνα, κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του Ωνάση, και το υπόλοιπο 45% της περιουσίας (μείον τη μερίδα της Τζάκι Κένεντι Ωνάση, των 26 εκατομμυρίων δολαρίων) κληροδοτήθηκε στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το οποίο ιδρύθηκε προς τιμήν του γιου τού Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος πέθανε από τραυματισμούς που υπέστη όταν κατέπεσε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, λίγο μετά την απογείωσή του, το 1973.
Δεδομένου ότι η Χριστίνα δεν εμπιστευόταν πλήρως τον Τιερί Ρουσέλ, η οικογένεια κανόνισε να ελέγχεται η περιουσία Ωνάση από ένα διοικητικό συμβούλιο, έως ότου η Αθηνά συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία. Η Χριστίνα διόρισε ως διαχειριστές τον Παύλο Ιωαννίδη, τον Θόδωρο Γαβριηλίδη, τον Στέλιο Παπαδημητρίου και τον Απόστολο Ζάμπελα και κατά τη διάρκεια της νεότητας της Αθηνάς το διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να εγκρίνει τυχόν δαπάνες που έκανε ο Ρουσέλ για λογαριασμό της.
Το 1999, δικαστήριο στο Vaduz του Λιχτενστάιν αποφάσισε ότι τη διαχείριση της κληρονομιάς της Αθηνάς θα αναλάμβανε η ελβετική ελεγκτική εταιρεία KPMG Fides.
Η Αθηνά ανέλαβε τον έλεγχο της κληρονομιάς στα 18α γενέθλιά της και αφού έκλεισε τα 21 οι δικηγόροι της προσπάθησαν να την ορίσουν πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, χωρίς αποτέλεσμα.
Η Χριστίνα Ωνάση με την Αθηνά μωρό
Ο τότε πρόεδρος του Ιδρύματος, Στέλιος Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Αυτό είναι το πιο σημαντικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να το παραδώσουμε σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό μας, τη θρησκεία μας, τη γλώσσα μας ή τις κοινές μας εμπειρίες και που δεν πήγε ποτέ στο κολέγιο ή δεν δούλεψε ούτε μια μέρα στη ζωή της. Δεν θα θέλαμε τίποτα περισσότερο από το να γίνει πρόεδρος του ιδρύματος ένας απόγονος του Ωνάση, αλλά τα προσόντα της Αθηνάς για τη δουλειά είναι μηδενικά».
Σύμφωνα με τη μητριά της, Gaby Landhage, η Αθηνά τής είχε πει κάποτε ότι «αν μπορούσε να κάψει όλα τα λεφτά του Ωνάση, θα το έκανε».
Ακίνητα
Το 2013, η Αθηνά πούλησε το νησί Σκορπιός στη Ρωσίδα δισεκατομμυριούχο Ekaterina Rybolovleva. Αν και η ακριβής τιμή πώλησης είναι άγνωστη, φημολογείται ότι άγγιξε τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το 1963 τον Σκορπιό για 3,5 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 12.000 δολάρια σήμερα) και θάφτηκε στο νησί, όπως και η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος.
Το 2014, η Αθηνά Ωνάση πλήρωσε 12 εκατομμύρια δολάρια για μια φάρμα αλόγων στο Wellington της Φλόριντα και πούλησε το ακίνητο 5,62 acre για 12,75 εκατομμύρια δολάρια το 2017.